Serghei Roldugin, un violoncelist care are legături cu președintele rus Vladimir Putin, a mutat sume uriașe de bani în conturi deschise în bănci din Elveția, fără a fi verificat, susțin procurorii, care investighează afacerile financiare ale afaceriștilor ruși, relatează agenția Reuters.
Patru bancheri sunt acuzați că l-ar fi ajutat pe Roldugin să depună milioane de franci elvețieni în Elveția. Aceștia urmează să se prezinte miercuri la Tribunalul districtual din Zurich, fiind acuzați de lipsă de diligență în tranzacțiile financiare.
Presa elvețiană scrie că sumele transferate se ridică la aproape 50 de milioane de franci elvețieni, echivalentul a 50 de milioane de euro, conform The Guardian.
Bancherii nu ar fi luat suficiente măsuri pentru a stabili identitatea adevăratului beneficiar al fondurilor, reiese din rechizitoriul procurorilor care a fost consultat de agenția Reuters.
Trei dintre bancheri sunt ruși are lucrează în Zurich și un elvețian. Aceștia vor nega acuzațiile la adresa acestora, au precizat avocații care-i reprezintă în acest caz.
- China cere SUA să-și schimbe atitudinea sau să riște un conflict. Cum apără oficialii de la Beijing relația cu Rusia
- Donald Trump susține că doar el poate salva America de la a deveni "un coșmar comunist"
- EXCLUSIV. Ambasadorul Republicii Moldova la București: "Suntem în discuții cu UE ca oligarhii moldoveni să fie sancționați, iar conturile lor bancare să fie blocate"
Violoncelistul Serghei Roldugin, supranumit ”portofelul lui Putin”
În 2014, Serghei Roldugin a devenit titularul a două conturi deschise la sucursala băncii Gazprombank din Elveția, în care au fost transferate milioane de franci elvețieni din Rusia.
Tranzacțiile financiare au fost realizate cu toate că Roldugin figurează pe lista persoanelor vizate de sancțiuni în Elveția și nu are înregistrate activități în domeniul afacerilor.
În Elveția, băncile sunt obligate să respinsă sau să anuleze relațiile contractuale dacă au suspiciuni în legătură cu identitatea părții contractante. Ambele conturi au fost deschise în septembrie 2016.
De altfel, Serghei Roldugin a declarat pentru publicația The New York Times că nu este nici afacerist și nici nu are milioane de euro.
Procurorii care instrumentează acest caz susțin că persoane ca Roldugin sunt folosite drept paravan pentru a ascunde adevărații proprietari ai banilor.
De altfel, Serghei Roldugin este supranumit „violoncelistul” sau ”portofelul” lui Putin.
"Este binecunoscut faptul că președintele rus Vladimir Putin are oficial doar un venit de 100.000 de franci elvețieni și că nu este bogat, dar de fapt are averi enorme care sunt gestionate de persoane apropiate lui", se arată în rechizitoriul procurorilor.
Agenția Reuters a solicitat Kremlinului un punct de vedere referitor la relația lui Putin cu Roldugin și despre propria sa avere și active.
Vladimir Putin a declarat că Roldugin este un prieten, un muzician respectat care a câștigat în mod cinstit niște bani dintr-o participație minoritară la o companie rusă.
Kremlinul a respins anterior acuzațiile potrivit cărora fondurile lui Roldugin ar avea legătură cu președintele rus, catalogându-le drept o "putinofobie" antirusească. Situația financiară a lui Putin este publică, susține Kremlinul, spunând că liderul rus și-a declarat în mod frecvent bunurile și salariul în fața alegătorilor ruși.
Serghei Roldugin, aflat pe lista de sancțiuni a SUA și a Elveției
Serghei Roldugin a fost incluse de Statele Unite pe lista cetățenilor ruși vizați de sancțiuni, după ce Rusia a invadat Ucraina. Departamentul Trezoreriei din SUA susține că muzicianul rus face parte din sistemul care gestionează averea lui Putin în străinătate.
Violoncelistul a fost sancționat de Guvernul Elveției care l-a catalogat drept „portofelul lui Putin”.
Numele lui Roldugin se regăsește și în documentele Panama Papers potrivit cărora artistul rus deține cel puțin cinci companii offshore. Potrivit Occrp.org, Roldugin este acuzat de spălare de bani deaorece s-ar fi folosit de sistemul ”Troika Laundromat”, adică o rețea de zeci de companii offshore, pentru a transfera două miliarde de dolari din Rusia în Occident.