Sub clădirile prăbușite după cutremurele din Turcia încă mai sunt supraviețuitori care strigă după ajutor, dar salvatorii ajung cu greu la ei. Rudele se uită neputincioase la eforturile pompierilor. Încă mai speră că-i vor revedea pe cei dragi.
În Antakya, puținii localnici care au mai rămas în oraș dorm în corturi și stau la cozi pentru a primi hrană și apă. Echipa Euronews România ne relatează ce se întâmplă în zonele afectate de cutremure.
Vă avertizăm, urmează imagini și informații cu puternic impact emoțional!
E liniște apăsătoare. Pe ruinele unui bloc, salvatorii încearcă să audă strigătele de ajutor ale unei femei prinse sub dărâmături.
Salvatori: Dacă mă aude cineva să sară de trei ori! Dacă mă aude cineva, mișcați peretele! Am vorbit acum cu o femeie de aici. E incredibil. Strigă!
Este o rază de speranță pentru salvatorii care de cinci zile caută supraviețuitori. Cu fiecare clipă ce trece, șansele de a găsi pe cineva în viață scad. Totuși, rudele victimelor continuă să spere.
Bătrân sinistrat: Familia noastră a rămas sub dărâmături și așteptăm. Fratele meu și cu familia. Cinci oameni sub dărâmături. Avem o speranță și așteptăm. Eu cu soția suntem aici, nu plecăm. Familia fratelui a fost la etajul trei, încă nu au fost găsiți.
Puținii localnici care au mai rămas în Antakya dorm în corturi și stau la mila voluntarilor.
Maria Moiș, jurnalist Euronews: Oamenii și-au pus corturile aici, de teamă. Nici măcar n-au unde să se întoarcă, unii dintre ei, după cum arată blocurile.
Sunt voluntari care au venit de la sute de kilometri ca să-i ajute pe sinistrați. Nici lor nu le e ușor. Ca și localnicii, se încălzesc afară la foc printre ruine și se spală cu apă din bidoane.
Voluntar turc: Nu sunt de aici, sunt din Adana. Atât de mulți oameni au murit!
Voluntar: E frig! Am venit din Konya.
Jurnalist: Să ajuți oamenii.
Voluntar: Să-i ajut, da.
Resursele sunt limitate
Oamenii sunt nevoiți să stea la cozi ca să primească hrană, apă sau combustibil.
Maria Moiș, jurnalist Euronews: Oamenii au probleme, adică aici stațiile sunt închise. În acest loc se dă benzină. E o cisternă. Oamenii stau la coadă să ia carburant. Aprovizionarea nu se mai face.
Cei care reușesc să ia combustibil pleacă din oraș, însă drumul este plin de obstacole.
Maria Moiș, jurnalist Euronews: Acest bloc este extrem de înclinat. Pereții, vedeți că s-au prăbușit. La fel aici este un bloc înclinat, dar care nu s-a prăbușit. E posibil ca cei care se aflau acolo să supraviețuiască.
În partea aceasta este un bloc în poziție oblică. Foarte multe clădiri, sute de clădiri am văzut în această poziție.
Până nu demult unul dintre bulevarde era plin de atracții turistice. Acum toate sunt la pământ, iar vacarmul turiștilor a fost înlocuit de sunetul sirenelor.
Peste 20.000 de oameni au murit în cutremurele care au lovit Turcia și Siria la începutul acestei săptămâni.