Grupul de mercenari Wagner din Rusia atrage adesea atenția, în mare parte datorită liderului său excentric, Yevgeny Prigozhin. Însă, pe lângă aceștia mai sunt și alții. Majoritatea oligarhilor ruși dețin dețin companii militare private (PMC), iar numărul lor crește de la o zi la alta. Ele au scopul de a recruta o gamă eclectică de foști membri ai forțelor speciale, deținuți, extremiști, oameni fără adăpost, iubitori de adrenalină și tot felul de persoane, fiind prezenți în diverse zone de conflict sau pe frontul războiului din Ucraina.
Elitele au ”realizat că deținerea unei PMC poate aduce beneficii de la Kremlin, deoarece dacă contribui la efortul de război, atunci vei fi recompensat”, a declarat Anton Shekhovtsov, director al Centrului pentru Integritate Democratică, pentru Euronews.
Ramzan Kadyrov, un loialist al regimului de la Kremlin, care conduce Republica Cecenia, intenționează să creeze o astfel de companie militară în plus față de paramilitarii săi cunoscuți sub numele de "războinici TikTok", pentru filmările în care pretind că luptă în Ucraina, deși există îndoieli cu privire la cât de autentic este acest lucru.
- Apar primele fisuri în cercul de putere al lui Vladimir Putin. Semnificația războiului dintre șeful mercenarilor Wagner și liderii militari ruși
- Pentagon Leaks: Șeful grupului Wagner ar fi promis Kievului să divulge poziționarea trupelor ruse
- Mercenarii ruși Wagner ar putea fi declarați teroriști. Adunarea Națională din Franța a adoptat o rezoluție în acest sens
Gazprom deține două companii militare private
Gigantul energetic Gazprom a creat, de asemenea, două forțe militare private, cunoscute sub numele de Fakel (n.red. torță) și Plamya (.n.red. flacără), care au misiunea de a proteja activele externe în locuri precum Siria și Ucraina.
"Se presupune că acestea apără doar conductele de gaz, deși în realitate nu știm", a declarat dr. Stephen Hall, lector de politologie rusă la Universitatea Bath.
Cu toate acestea, PMC-urile nu aparțin doar elitelor Rusiei.
Grupul de mercenari Orthodox Brotherhood, legat de puternica Biserică Ortodoxă, luptă, se spune, în Ucraina pentru a proteja Rusia Creștină de Vest, a declarat Hall pentru Euronews.
Între timp, ENOT este un grup militar ultranaționalist, care luptă în Ucraina din 2014, când separatiștii sprijiniți de ruși au luat armele în estul Ucrainei.
ENOT a fost desființat în 2019, iar fondatorul ENOT, Igor Leonidovich Mangushev, un naționalist convins care a ținut un discurs public ținând în mână un craniu, care după spusele acestuia aparținea unui soldat ucrainean, a fost ucis în februarie în Ucraina ocupată de ruși.
Grupurile de mercenari, dependenți de Kremlin
Grupurile de mercenari ale Rusiei sunt legate de stat. Deși nominal independente, a declarat Hall, acestea pot exista doar cu binecuvântarea Kremlinului. De fapt, ele sunt ilegale în conformitate cu legea rusă, care interzice "recrutarea, antrenarea și finanțarea" unui mercenar.
"Vor face întotdeauna ceea ce cere statul", a declarat el pentru Euronews, subliniind faptul că multe dintre ele erau profund întrețesute cu FSB, serviciile secrete ruse.
"Motivul pentru care grupul Wagner este cel mai mare [grup de mercenari] este că a avut cea mai bună sponsorizare, nu numai financiară, ci și protecție politică", a adăugat Shekhovtsov. "ENOT nu a reușit să găsească un grup bun de elite care să-i protejeze", sugerând că aceasta este motivul pentru care au fost în cele din urmă distruse.
Pentru Kremlin, astfel de companii militare sunt utile. Ele permit statului să se angajeze în activități ilegale pe care le pot nega pentru că sunt teoretic private. Mercenarii sunt, de asemenea, mult mai puțin reglementați decât armatele convenționale, oferindu-le mai multă libertate.
Recunoscând că s-a bazat întotdeauna pe soldați ai norocului în întreaga sa istorie, Hall susține că Moscova a fost inspirată de utilizarea SUA a grupului mercenar Blackwater acum defunct în Irak, care a devenit notoriu după ce a masacrat civili irakieni în 2007.