Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apar primele fisuri în cercul de putere al lui Vladimir Putin. Semnificația războiului dintre șeful mercenarilor Wagner și liderii militari ruși

În discursul său de zilele trecute despre starea națiunii, președintele rus, Vladimir Putin, a omis orice mențiune despre înfrângerile de pe câmpul de luptă și despre pierderile năucitoare suferite de armata rusă, încercând în schimb să transmită imaginea unei țări unite.

Chiar în timpul discursului însă, Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, lansa acuzații la adresa ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu și a comandantului al forţelor armate combinate care luptă în Ucraina, generalul Valeri Gherasimov. Așa cum notează The Washington Post, ceea ce președintele Putin a refuzat să admită cu alte cuvinte e că în tabăra de la Kremlin au apărut deja disensiuni puternice cu privire la desfășurarea războiului.

Evgheni Prigojin, cel care a câștigat miliarde de dolari prin contracte guvernamentale, a intrat și a ieșit din grațiile lui Putin în ultimii ani. Războiul din Ucraina i-a oferit însă posibilitatea de a juca un rol mult mai mare și de a reveni în grațiile lui Putin. Prigojin avea să trimită în Ucraina cel puțin 50.000 de luptători din gruparea Wagner, suferind însă pierderi uriașe.

Prigojin, în război cu Şoigu și Gherasimov

În timp ce poporul rus se confruntă cu pedepse severe, inclusiv încarcerarea, în cazul în care vorbesc de rău armata sau critică războiul, lui Prigojin i s-a permis să îi atace frontal pe Şoigu și Gherasimov. Asta poate pentru că Prigojin este protejat de Putin. Observatorii de la Kremlin au remarcat de multă vreme că Putin a împărțit teritoriile controlate din Ucraina în adevărate fiefuri pentru Ministerul Apărării, mercenarii Wagner și forțele loiale liderului cecen, Ramzan Kadîrov. Liderul de la Kremlin evită să ofere unei facțiuni prea multă putere pentru a evita apariția unui potențial rival.

Într-o înregistrare publicată luni de serviciul său de știri, Prigojin se plângea că generalii ruși îi obstrucționau cererile de muniție, făcând referire la Şoigu și Gherasimov. Prigojin i-a atacat pe oficialii militari despre care a spus că au mâncat din „farfurii de aur” și și-au trimis copiii și nepoții în vacanțe în Dubai în timp ce soldații mureau în război. A fost o referire aparentă la fiica lui Şoigu, care a fost văzută recent în vacanță în Emiratele Arabe Unite. Ministerul rus al Apărării, care în mod normal ignoră orice critică publică, a oferit un răspuns rar, calificând declarațiile „exaltate” ale lui Prigojin drept false. „Încercările de divizare sunt contraproductive și în folosul inamicului”, a mai adăugat Ministerul rus al Apărării.

Pe lângă tensiunile dintre Prigojin și liderii militari, este posibil să apară și alte fisuri în cadrul guvernului rus. Alexander Baunov, analist politic la Carnegie Endowment, a remarcat că Putin pare să arate mai puțină considerație față de Ministerul de Externe. „Discursul lui Putin a conținut laude pentru aproape toată lumea: militari, public, guvern și Duma, întreprinderi private, medici și profesori”, a scris Baunov pe Twitter. „Toată lumea, cu excepția diplomaților”.

Marți, Prigojin a publicat o a doua înregistrare, spunând că oamenii săi mor „pentru că niște oameni ciudați iau decizii cu privire la soarta lor”. Apoi, luptele interne acerbe au continuat miercuri, în dimineața de după discursul lui Putin. „Am postat această fotografie a unuia dintre punctele în care adunăm morții, iar toți acești băieți au murit ieri din cauza acestei așa-numite foamete de muniție”, a declarat Prigojin într-un interviu cu un popular blogger militar, Vladlen Tatarski. „Cine e de vină că au murit? Cei care ar fi trebuit să rezolve problema aprovizionării sunt de vină”.

Gruparea Wagner suferă pierderi uriașe în Ucraina

Câștigurile minime ale mercenarilor Wagner, inclusiv capturarea orașului Soledar, au fost obținute cu un cost uriaș. Grupul de mercenari este implicat și în tentativa de a captura orașul Bahmut, pe care oficialii ucraineni l-au numit punctul „cel mai sângeros” de pe linia frontului. Din cauza pierderilor masive, Prigojin s-ar putea să nu-și mai poată reface forțele la fel de ușor cum a făcut-o anul trecut, prin recrutarea în închisori. La jumătatea lunii februarie, Prigojin a recunoscut că nu mai este capabil să recruteze condamnați, care au reprezentat aproximativ 80% din cei 50.000 de mercenari din Ucraina, potrivit evaluărilor americane.

Analiștii au declarat că reacția publică a lui Prigojin din această săptămână a arătat slăbiciune și recunoașterea faptului că și-a pierdut poziția. „Această înregistrare este un act de disperare”, a declarat Tatiana Stanovaia, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace. „Este mai degrabă o încercare de a ajunge la Putin, de a speria autoritățile militare cu consecințe politice”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE