Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rebelii houthi au lovit cu drone și rachete două nave comerciale

Rebelii houthi din Yemen și-au intensificat atacurile în Marea Roșie și au lovit cu drone o navă comercială, care a fost vizată și de rachete de croazieră, potrivit agenției britanice de securitate maritimă UKMTO.

Totul s-a întâmplat duminică, în largul coastelor Yemenului, la 120 de kilometri de orașul Hodeidah, conform AFP, iar atacul a fost lansat de membri houthi din "Axa rezistenței", grupare care este susținută de militanții Hamas și Hezbollah. Atacul a fost confirmat și de purtătorul de cuvânt al militanților houthi, Yahia Saree.

Rebelii houthi au lovit cu drone și rachete două nave comerciale

În urma atacului, nava comercială a fost avariată, iar echipajul a fost rănit ușor, dar nu necesită îngrijiri medicale. Agenția de securitate maritimă Ambrey spune că una dintre navele lovite este sub pavilion liberian și aparține Greciei. A fost a doua oară când această navă a fost vizată de atacuri, potrivit Centrului Comun de Informare Maritimă (JMIC), după ce, puțin mai devreme, a fost fost vizate de rachete.

Aceste grupări susțin Hamasul și precizează că o vor face în continuare, atât timp cât Israelul duce un război împotriva grupării palestiniene. Aceste grupărimilitante spun că atacă orice navă care are legătură cu Israelul.

"JMIC a efectuat o anchetă şi consideră că această navă a fost vizată pentru că alte nave aparţinând aceleiaşi companii fac escală în porturile din Israel", potrivit JMIC.

Al doilea atac ar fi avut loc tot atunci, conform UKMTO, care spune că a primit un apel de urgență din partea unei nave care "lua apă", ceea ce "a forțat echipajul să abandoneze nava. Membrii echipajului au fost recuperați de o altă navă care le-a oferit asistență. Nava abandonată se află îm derivă."

Americanii ajută permanent la identificarea și doborârea dronelor și rachetelor rebelilor houthi. De altfel, SUA au precizat că au distrus trei drone nautice în ultimele 24 de ore. De cealaltă parte, rebelii houthi au capturat cel puțin 12 lucrători umanitari, printre care și angajați ai ONU, despre care susțin că fac parte "dintr-o rețea de spionaj americano-israeliană".

Marea Roșie și Golful Aden sunt zone-cheie pentru comerțul mondial, iar atacurile au loc chiar în aceste locuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE