Hossein Salami, comandantul Gărzii Revoluționare din Iran, a anunțat măsuri militare, ca urmare a conflictului cu Israel. Salami a amenințat cu operații militare și cu închiderea estului Mării Mediterane, strâmtorii Gibraltar și altor căi navigabile, "dacă SUA și aliații vor continua să comită crime în Gaza".
Comandantul Gărzii Revoluționare din Iran amenință cu închiderea estului Mediteranei
Este pentru a doua oară când un lider militar iranian de rang înalt amenință cu extinderea frontului și cu asemenea acțiuni în Mediterană. Prima dată a făcut-o coordonatorul general al Gărzii Revoluționare, Muhammad Reza Naghdi, pe 23 decembrie.
"Toți musulmanii sunt în aceeași barcă. Dacă inamicul se infiltrează într-un stat musulman, acesta va trece la alții. Prin urmare, agresorii trebuie blocați să-și avanseze dominația. Vom închide drumul către inamic, din estul Mediteranei, vom extinde fronturile astfel încât inamicii să fie împrăștiați", a declarat Hossein Salami, citat de agenția Tasnim, afiliată Gărzii Revoluționare.
El a făcut declarațiile în cadrul unei ceremonii privind comemorarea a 40 de zile de la bombardarea clădirii consulatului iranian din Damasc (Siria), în care a fost ucis și comandantul forțelor Gărzii Revoluționare din Siria și Liban, generalul Mohammad Reza Zahedi.
După atacul israelian asupra consulatului iranian din Damasc, Iranul a vrut să se răzbune și a răspuns pe 13 aprilie, când a trimis în jur de 300 de rachete și drone asupra Israelului, însă 99% dintre ele au fost anihilate. După acel eveniment, a urmat o lovitură limitată a Israelului, care a vizat un sistem radar de la un aeroport militar aflat în apropierea unor instalații nucleare sensibile din zona Isfahan, chiar în centrul Iranului.
Referitor la acea ploaie de rachete și drone de pe 13 aprilie, în ciuda faptului că aproape toate au eșuat, Hossein Salami a insistat că operația militară - pe care a numit-o "Adevărata Promisiune" - a fost o reușită.
"Un atac limitat a arătat fragilitatea celei mai aglomerate regiuni cu sisteme de apărare antiaeriană din lume, cu sprijinul Americii, Marii Britanii, Franței și al unor țări din regiune", a spus Salami, conform Tehran Times.
El susține că prezența în regiune a forțelor Statelor Unite ale Americii "trebuie să devină un câmp de jihad împotriva tiranilor, pentru că ne confruntăm cu un dușman comun, un destin comun și valori comune și nu putem trăi separat unul de celălalt".
Din cauza conflictului cu gruparea Hamas din Fâșia Gaza, Israelul se confruntă cu probleme și din partea aliaților Hamasului, iar Iran este unul dintre ei. În plus, alte grupuri proxy, precum Houthi (din Yemen) sau Hezbollah (din Iordania) au atacat frecvent nave comerciale care treceau prin Marea Roșie, ca răspuns la războiul pe care Israelul îl duce în Gaza.
Atacurile au determinat companiile maritime de mărfuri să-și devieze rutele și să ocolească mult, ceea ce a însemnat mărirea costurilor și a timpilor. Statele Unite și Marea Britanie, aliați ai Israelului, care au o prezență în Marea Roșie, au început să lanseze lovituri împotriva pozițiilor grupării Houthi.