Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții politice în dosarul Nordis: ”Vicol a avut o creștere meteorică pe scena politică”

Laura Vicol a avut o creștere bruscă pe scena politică, pe care, de altfel, a fost impusă de PSD, crede fostul ministru al Transporturilor, actual deputat USR, Cătălin Drulă.

În replică, fostul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, deputat din partea PSD, spune că formațiune sa a procedat bine când a decis ca, în Parlament, să nu mai intre persoane care sunt verificate de anchetatori.

Noi am spus că pe listele PSD pentru parlamentare nu vor intra oameni care au dosare în verificare sau condamnări, nu e cazul lui Vicol, dar am făcut bine”, a declarat Adrian Câciu.

A avut creștere bruscă, meteorică. Președinte de Comisie Jurudică în ciuda unora cu carieră veche. S-a dorit și a fost impusă”, a adăugat Cătălin Drulă.

Întrebat de jurnaliști despre perchezițiile și ancheta DIICOT vizând scandalul Nordis, Marcel Ciolacu a răspuns că ”Justiția funcționează”. Întrebat despre relația pe care o are cu patronul Nordis, Vladimir Ciorbă, și cu soția acestuia, Laura Vicol, fostă șefă din partea PSD a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, premierul a susținut că nu a mai vorbit cu aceștia de doi ani.

Foarte bine. Înseamnă că justiția funcționează. Nu am mai comunicat de peste doi ani de zile”, a declarat premierul României.

Primele rețineri în cazul Nordis

Vladimir Ciorbă, principalul acționar al companiei Nordis, și soția acestuia, Laura Vicol, fostă șefă a Comisiei juridice din Camera Deputaților, au fost aduși, luni, de polițiști la sediul DIICOT pentru a fi audiați în dosarul de înșelăciuni imobiliare realizate prin compania Nordis.

La intrarea în sediul DIICOT, cei doi nu au dorit să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

Luni dimineață, procurorii au efectuat zeci de percheziții în România și în Monaco, printre care și la domiciliul soților Ciorbă - Vicol, dar și la sediul companiei Nordis, într-un dosar ce vizează infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, delapidare, spălare a banilor și evaziune fiscală, în care prejudiciul se ridică la peste 195 milioane euro.

Ancheta vizează 40 de persoane fizice și 32 de firme și se referă la un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăți comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienți (cumpărători), delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și stabilirea cu rea-credință a taxelor (TVA), având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăților comerciale, clienților cumpărători și bugetului de stat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE