Ministerul Afacerilor Externe informează că în urma acordului transmis de autoritățile israeliene și cele egiptene, un număr de 103 cetățeni români din Fâșia Gaza și membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopții trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah și de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.
Armata israeliană a dat publicității imagini ale atacurilor din ultimele 24 de ore și spune că a lovit nu mai puțin de 450 de ținte ale Hamas. Israelul a mai transmis că a înconjurat orașul Gaza și a făcut noi apeluri la evacuarea populației civile din nordul Fâșiei.
Urmăriți și evenimentele din ziua 31 a războiului Israel-Hamas.
Sumar:
- Autoritățile palestiniene susțin că 200 de oameni ar fi fost uciși în atacurile din ultimele 24 de ore.
- Comisia Europeană a anunțat încă o tranșă de asistență în valorare de 25 de milioane de euro.
- Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat aproape trei ore cu omologul său turc.
- Primii români vor fi evacuați azi din Gaza.
- Livrările zilnice de ajutoare în Fâşia Gaza, la o treime faţă de nivelul de dinainte de război.
- Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a început o vizită în Orientul Mijlociu.
Militarii israelieni duc lupte în centrul Gaza City
Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunțat că poartă lupte în ”centre importante” din Fâșia Gaza în războiul ”complex și dificil” împotriva grupării Hamas.
Comandamentul de sud al Israelului luptă de o lună pentru a "lovi nucleul capacităților Hamas", a declarat marți generalul-maior Yaron Finkelman.
Potrivit acestuia, militarii israelieni ”elimină teroriști, descoperă tuneluri, distrug arme și avansează în continuare în centrul inamicului”.
”Luptăm chiar la această oră în centre importante din Fâșia Gaza. Tocmai m-am întors de acolo. Pentru prima oară în 10 ani, IDF luptă în centrul orașului Gaza. În inima terorii. Acesta este un război complex și dificil și, din păcate, are costuri”, a mai precizat oficialul israelian, potrivit The Guardian.
Zeci de cetățeni din Republica Moldova, evacuați împreună un grup de români din Fâșia Gaza
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a anunțat marți că 36 de cetățeni moldoveni au fost evacuați din Fâșia Gaza, după ce au traversat punctul de trecere a frontierei de la Rafah. Oamenii vor fi transportați, alături de un grup de cetățeni români, cu o cursă aeriană specială, pusă la dispoziție de Ministerul de Externe al României.
”După o perioadă plină de incertitudine și negocieri, 36 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza au fost evacuați și sunt în siguranță. Cetățenii noștri au traversat astăzi punctul de trecere a frontierei de la Rafah și acum se îndreaptă către Cairo.
Sunt recunoscătoare tuturor celor care au lucrat fără odihnă la acest proces complex de evacuare: angajații ambasadelor noastre din Israel și Turcia, ultima acreditată prin cumul în Egipt, echipa Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, colegii din celelalte instituții implicate, precum și partenerii noștri strategici, România, Ucraina și Statele Unite ale Americii.
Grație acestui efort comun, cetățenii noștri sunt în siguranță. Acum ei sunt în grija funcționarului consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene care i-a preluat la punctul de trecere. Li se asigură tot sprijinul necesar, inclusiv asistența consulară și organizarea etapei următoare a călătoriei lor spre Republica Moldova.
Din Cairo cetăţenii noștri vor fi transportați la București, împreună cu cetățenii români, cu o cursă aeriană specială organizată de Ministerul Afacerilor Externe din România, iar ulterior preluați cu un autocar pus la dispoziție de autorități. Mă bucur mult că sunt în siguranță. Le doresc un drum ușor și îi așteptăm acasă”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.
Peste 10.000 de palestinieni au murit în Fâșia Gaza, de la declanșarea războiului Israel-Hamas
Autoritățile sanitare din Fâșia Gaza, controlate de gruparea Hamas, au precizat că 10.328 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza în bombardamentele efectuate de militarii israelieni, începând din data de 7 octombrie. Printre victime se numără 4.237 de copii, relatează The Guardian.
De asemenea, sunt nu mai puțin de 25.965 de persoane rănite, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, Dr Ashraf al-Qudra.
Autoritățile sanitare au cerut o intervenție a comunității internaționale pentru a preveni bombardarea spitalelor. Al-Qudra a acuzat Israelul că a transformat coridoarele de evacuare pe care le anunțase în capcane pentru persoanele strămutate.
De altfel, Armata israeliană a cerut în repetate rânduri locuitorilor din Fâșia Gaza să se mute în sudul enclavei, în timp ce bombardează în continuare orașele Rafah și Khan Younis.
Potrivit The Guardian, informațiile despre bilanțul victimelor din Gaza nu au putut fi verificate din surse independente.
Peste 500.000 de oameni din nordul Fâșia Gaza riscă să moară de foame
Peste 500.000 de persoane din nordul Fâșiei Gaza riscă să moară de foame, deoarece rezervele de alimente sunt ”extrem de scăzute”, a avertizat o organizație caritabilă internațională.
”Cazurile de deshidratare și malnutriție sunt în creștere rapidă”, a declarat Riham Jafari, coordonator al activităților de advocacy și comunicare din cadrul organizației ActionAid Palestina.
UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, a descris situația din Gaza ca fiind o "tragedie de proporții colosale".
Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat marți că peste 160 de lucrători din domeniul sănătății au murit în timp ce se aflau la datorie în Gaza.
Kremlinul a cerut marți "pauze umanitare" în operațiunea militară a Israelului în Fâșia Gaza și a catalogat situația umanitară drept una ”catastrofală”.
Rusia va continua contactele cu Israelul, Egiptul și palestinienii pentru a contribui la asigurarea livrării de ajutoare umanitare în Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Ambasadorul Israelului: A fost foarte important să facem din cauza românilor din Gaza o prioritate
Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, a declarat că a fost ”o prioritate” pentru autoritățile israeliene situația românilor care vor să părăsească Fâșia Gaza.
”Sunt mii de persoane cu dublă cetăţenie şi angajaţi ai organizaţiilor internaţionale în Fâşia Gaza. Am colaborat cu autorităţile egiptene şi am pledat pentru deschiderea graniţei cât se poate de curând.
Din nefericire, punctul de frontieră din partea Fâşiei Gaza este controlat de Hamas şi în ciuda faptului că la două săptămâni de la începerea războiului egiptenii au deschis graniţa şi câteva sute de persoane puteau ieşi zilnic, acum trei zile Hamas a închis (punctul de frontieră - n.r.) pentru că se pare nu au primit aprobare de la egipteni să îşi scoată proprii oameni din Gaza. Acest lucru a făcut să fie şi mai greu pentru cetăţenii străini să iasă", a afirmat marți diplomatul israelian, potrivit Agerpres.
Reuven Azar a mai precizat că a discutat personal despre cauza cetățenilor români din Fâșia Gaza atât cu oficiali de rang înalt din Israel, cât și din România.
”A fost foarte important pentru noi să facem din cauza românilor o prioritate, în contextul relaţiilor bilaterale foarte bune, dar din nefericire nu am putut controla ritmul (desfăşurării evenimentelor - n.r.). Dar facem eforturi, ne coordonăm.
Autorităţile israeliene au liste, în colaborare cu egiptenii, am transmis informaţii, am primit informaţii din partea autorităţilor române, la fel a primit şi partea egipteană, aşa că sperăm că toţi cetăţenii străini, inclusiv românii, vor ieşi cât se poate de repede”, a punctat ambasadorul Israelului la București, potrivit sursei citate.
De asemenea, Reuven Azar a evidențiat că autoritățile israeliene sunt responsabile pentru toate cele peste 200 de persoane ţinute ostatice de gruparea Hamas în Fâșia Gaza.
”Din nefericire, printre cei peste 240 de ostatici sunt aproximativ 40 de copii, cam 20 de bătrâni cu vârste în medie de 75 de ani, sunt şi cetăţeni români. Familiile ostaticilor au făcut apel la sprijinul guvernelor străine. Este foarte important să spunem că, din perspectivă israeliană, suntem responsabili pentru toţi ostaticii, indiferent care este cea de-a doua cetăţenie a lor, pe lângă cea israeliană. Sigur că solicităm ajutor din partea guvernelor străine să facă presiuni”, a arătat diplomatul.
Potrivit celor mai recente informaţii, printre oamenii ţinuţi ostatici de Hamas în Fâşia Gaza se numără şase persoane cu cetăţenie dublă, română şi israeliană.
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a început o vizită în Orientul Mijlociu
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a început marţi o vizită de cinci zile în Orientul Mijlociu pentru a aborda cu oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai societăţii civile problema încălcării drepturilor omului care au loc în contextul escaladării israeliene din Gaza, relatează Reuters.
"A trecut o lună întreagă de carnagii, suferinţă nesfârşită, vărsări de sânge, distrugere, furie şi disperare", a notat Turk într-o declaraţie. "Încălcările drepturilor omului stau la baza acestei escaladări şi drepturile omului joacă un rol central în găsirea unei căi de ieşire din această spirală a durerii", a scris oficialul ONU.
Marţi, Volker Turk se află la Cairo, în Egipt, iar miercuri urmează să se deplaseze la Rafah, la graniţa cu Fâşia Gaza. Joi, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului este aşteptat în capitala iordaniană Amman.
Volker Turk s-a numărat între semnatarii apelului de luni al mai multor şefi de agenţii ale ONU şi ONG-uri care au cerut "un armistiţiu umanitar imediat" în Gaza.
Săptămâna trecută, un responsabil din cadrul Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Craig Mokhiber, şi-a anunţat demisia din cauza răspunsului acestei organizaţii la situaţia din Fâşia Gaza, pe care a descris-o ca fiind "un caz de genocid de manual".
Luni, secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat la rândul său că Fâşia Gaza devine "un cimitir pentru copii".
Livrările zilnice de ajutoare în Fâşia Gaza, la o treime faţă de nivelul de dinainte de război
În medie 33 de camioane cu provizii au ajuns zilnic în Fâşia Gaza sub asediu prin punctul de trecere cu Egiptul de la Rafah de când acesta a fost redeschis, informează Semiluna Roşie palestiniană într-un comunicat dat publicităţii luni seară, relatează dpa.
În total 569 de camioane cu ajutoare au trecut frontiera în Fâşia Gaza din Egipt de la 21 octombrie, între care şi 93 de camioane luni seară.
Potrivit ONU, 100 de camioane pe zi sunt necesare pentru a aproviziona cele două milioane de persoane din Fâşia Gaza cu toate cele necesare.
După atacul terorist de la 7 octombrie din Israel al mişcării islamiste Hamas, punctul de trecere de la Rafah de la frontiera cu Egiptul a rămas deschis timp de câteva zile. Pe 10 octombrie, Egiptul a închis punctul de trecere acuzând tiruri israeliene în apropiere.
Primii români vor fi evacuați azi din Gaza
Aceștia au fost informați de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah referitor la procedură, iar evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse.
În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetățenilor români, respectiv asistența consulară specifică.
Ulterior, cetățenii români și familiile acestora vor fi preluați de către reprezentanții Ambasadei României în Republica Arabă Egipt și cele două echipe mobile, care îi vor însoți până la Cairo, de unde vor ajunge în România prin intermediul unei curse aeriene specială.
Totodată, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene în vederea finalizării operațiunilor de evacuare pentru ceilalți cetățeni români și membrii de familie ai acestora care au solicitat sprijin și încă se află în Fâșia Gaza.
”V-am avertizat să vă îndreptați spre sud și, în ciuda faptului că au efectuat atacuri aeriene asupra femeilor și copiilor de pe stradă în timp ce se retrăgeau și chiar au efectuat atacuri aeriene în centrul Fâșiei din Gaza.
Aceasta este o stradă, pe strada Rashid, unde oamenii au încercat să scape, iar mașinile au fost lovite de atacuri aeriene. Acestea sunt trupurile lor rămase pe drum.”, a declarat Osama Hamdan, înalt oficial al Hamas.
În același timp, doi soldați israelieni au fost răniți într-un atac cu cuțitul, în Ierusalimul de est. Atacatorul, un adolescent de 16 ani, a fost împușcat mortal de forțele de securitate.
”Ceea ce vedem este o luptă mai largă între civilizație și barbarie. Barbaria este condusă de o axă a terorii, axa terorii este condusă de Iran - include Hezbollah, Hamas, hutii și ceilalți minioni ai acestora. Ei încearcă să readucă Orientul Mijlociu și lumea la o epocă întunecată. Dacă Orientul Mijlociu cade pe axa terorii, Europa va fi următoarea și nimeni nu va fi în siguranță. Aceasta nu este o bătălie locală, aceasta este o bătălie globală.”, a declarat Benjamin Netanyahu.
Între timp, secretarul de stat american Antony Blinken și-a încheiat turneul în Orientul Mijlociu, al doilea de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas. Ultima oprire: Turcia, aliat NATO care a condamnat atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza. Eforturile diplomatice ale lui Blinken au vizat prevenirea extinderii conflictului în regiune.
Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat aproape trei ore cu omologul său turc.
Zeci de demonstranți pro-palestinieni au protestat în fața ministerului turc de externe, în timpul vizitei lui Blinken. Protestatarii au acuzat Washingtonul de complicitate cu Israelul.
Șeful CIA, William Burns, fost ambasador în Orientul Mijlociu, s-ar fi aflat și el în Israel, relatează presa internațională. El ar fi cerut intensificarea colabărării între serviciile secrete și evitarea pe cât posibil a victimelor în rândul civililor.
O acțiune umanitară a fost derulată de aviația iordaniană. Avioanele au distribut ajutoare în Fâșia Gaza, cu spijinul părții israeliene.
Și Comisia Europeană a anunțat încă o tranșă de asistență în valorare de 25 de milioane de euro. În total, Comisia a oferit un ajutor de 100 de milioane de euro pentru palestinienii din Fâșia Gaza.
Palestinienii susțin că bilanțul total al victimelor depășește 10 mii de morți. Israelul a declanșat războiul împotriva Hamas, după atacurile teroriste ale organizației palestiniene de la 7 octombrie, în care și-au pierdut viața peste 1.400 de oameni, în timp ce peste 240 au fost luați ostatici.