Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările europene revin la alimentarea cu cărbune. Rusia amenință că va opri exporturile de gaz

Pe măsură ce Rusia amenință că va limita aprovizionarea cu gaz în această iarnă, anumite țări europene se luptă pentru a se asigura că nevoile lor de energie sunt acoperite în perioada rece a anului. La rândul său, acest lucru înseamnă revenirea la angajamentele climatice în favoarea exploatării centralelor pe cărbune, relatează Euronews.com.

Dependența de combustibili fosili

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a avertizat că Europa ar trebui să fie pregătită ca Rusia să oprească toate exporturile de gaze către regiune în această iarnă. Deși recunoaște că acesta nu este scenariul cel mai probabil, aceasta este o posibilitate, în timp ce țara încearcă să câștige pârghie politică.

Șeful IEA, Fatih Birol, a declarat pentru Financial Times că măsurile luate de guvernele europene nu au mers suficient de departe pentru a se asigura că aprovizionarea cu energie este pregătită pentru o posibilă întrerupere. Blocul, a adăugat el, are nevoie de un plan de urgență – mai ales când vine vorba de gaze.

Și în timp ce UE a depus eforturi pentru a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia, unele state membre avertizează că acest lucru ar putea însemna arderea unor cantități mai mari de cărbune, pentru a reduce decalajul energetic.

Centralele pe bază de cărbune

Săptămâna trecută, Rusia a redus capacitatea conductei Nord Stream 1 cu 60%, dând vina pe o problemă tehnică. Acesta este unul dintre principalele modalități prin care țara își aduce gazul în Europa.

Duminică, Germania și Austria au anunțat repornirea de urgență a centralelor pe cărbune. Până luni, Țările de Jos au urmat exemplul, ridicând toate restricțiile asupra centralelor electrice care utilizează combustibili fosili.

Anterior, acestea erau limitate la puțin peste o treime din puterea de producție a țării. Se așteaptă ca și alte țări UE, inclusiv Italia, să-și pornească vechile centrale electrice pe bază de cărbune, pe măsură ce criza energetică se agravează.

Această creștere temporară a utilizării cărbunelui a stârnit îngrijorări cu privire la progresul în trecerea UE către alternative de energie mai puțin poluante, deoarece este considerat pe scară largă cel mai murdar combustibil fosil.

Pot sursele regenerabile să compenseze decalajul în aprovizionarea cu energie a UE?

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni statele membre UE să nu alunece înapoi în utilizarea combustibililor fosili precum cărbunele.

În schimb, ea a îndemnat guvernele să rămână concentrate pe „(... )investiții masive în surse regenerabile. Trebuie să ne asigurăm că folosim această criză pentru a merge mai departe și pentru a nu avea o revenire asupra combustibililor fosili murdari”, a spus von der Leyen jurnaliştilor europeni.

Într-un raport recent, AIE a anunțat că aproape 2,3 trilioane de euro urmează să fie investite în sectorul energetic în acest an, inclusiv cheltuieli record pentru surse regenerabile.

Agenția a constatat că investițiile în petrol și gaze nu ar putea satisface cererea în creștere de energie fără a fi redirecționate către tehnologii mai curate.

„Nu ne permitem să ignorăm nici criza energetică globală de astăzi, nici criza climatică, dar vestea bună este că nu trebuie să alegem între ele, le putem aborda pe amândouă în același timp”, a declarat Fatih Birol, director executiv IEA.

Cea mai dependentă țară de cărbune din UE

În Polonia, din punct de vedere istoric, cea mai dependentă țară a UE de cărbune, lucrurile încep să se schimbe. Creșterea energiei eoliene a stagnat în ultimii ani din cauza noilor reglementări, dar acum guvernul dezvoltă planuri pentru primele parcuri eoliene offshore ale țării de pe coasta Baltică.

De asemenea, energia solară a cunoscut o creștere rapidă, în parte datorită subvențiilor de stat pentru gospodăriile pentru instalarea panourilor. Deși acest progres a fost încetinit și de noile reglementări introduse în aprilie.

Însă, duminică după-amiază, un record de doborâre de 67% din cererea de energie a țării a fost satisfăcut de energie regenerabilă, potrivit operatorului național de rețea. Cererea de energie pe cărbune a scăzut dramatic în timpul zilei.

În general, proporția de energie electrică generată de surse regenerabile în Polonia a crescut de la doar 6,9% în 2010 la 16,9% anul trecut. Este o îmbunătățire vastă, dar încă deloc suficient de aproape.

Înlocuirea combustibililor fosili

Gazul natural lichefiat (GNL) este o altă opțiune care ar putea ajuta țările europene să înlocuiască combustibilii fosili din Rusia. În Germania, combustibilul oferă o cale către independența energetică și ajunge la zero net până în 2035, potrivit unei analize a companiei de tehnologie Wärtsilä. Fără GNL, Germania va fi mai dependentă de cărbune, ceea ce duce la încă 30 de milioane de tone de CO2 între acum și 2045, se arată în analiza.

„Germania se află în epicentrul unei furtuni perfecte. Guvernul federal și-a luat un angajament îndrăzneț de a-și respecta obiectivele climatice, dar acum se află la o răscruce. „Modelarea noastră subliniază importanța renunțării la cărbune și a utilizării GNL ca punte. Acest lucru va permite Germaniei să pună capăt importurilor de gaze rusești și să-și mențină ambițiile de energie regenerabilă în viață,” spune Jan Andersson, directorul general al Wärtsilä Energy.

Deși GNL ar putea fi capabil să ajute temporar la criza energetică și să țină pasul cu obiectivele net zero, investițiile în surse regenerabile sunt încă vitale. Bazându-se pe cărbune, Germania nu numai că își va prelungi propria cale către zero net, dar va transmite și un mesaj implicit că alte țări pot face același lucru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE