Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin accelerează detoxifierea UE cu combustibili fosili. Politico: Președintele rus, locul 1 în topul celor care își pun amprenta asupra politicilor ecologice UE

Vladimir Putin a accelerat fără să vrea Acordul Verde al Europei. Lansând o invazie sângeroasă în Ucraina, Vladimir Putin a făcut mai mult decât orice altă persoană pentru a accelera sfârșitul erei combustibililor fosili.

Imediat după invazia din 24 februarie, țările UE s-au grăbit să-și reducă dependența de importuri de cărbune, petrol și gaze rusești, înlocuindu-le cu gaze din alte părți și o creștere semnificativă pe termen scurt a energiei electrice pe bază de cărbune. De aceea, Putin a fost numit cea mai influentă persoană în Green 28 a publicației POLITICO, primul clasament al celor care pun pecetea politicilor ecologice ale UE.

Însă, dincolo de aceasta, apare o creștere a energiei verzi și a măsurilor de economisire a energiei, care marchează o schimbare permanentă a impulsului pentru eforturile UE în domeniul schimbărilor climatice.

„Din perspectiva climatică, războiul din Ucraina poate fi văzut ca o binecuvântare. Vom investi mult mai mult în energie regenerabilă, soluții de economisire a energiei.”, a declarat marți Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mon.

Acordul verde al UE a urmărit să facă blocul neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 – dar, datorită lui Putin, perspectiva ecologică a devenit acum parte a agendei de securitate a UE.

„Avansarea tranziției cu sursele regenerabile este o necesitate strategică pentru Europa și lume”, a declarat Francesco La Camera, director general al Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile. „Pe termen mediu și lung, criza ucraineană va accelera tranziția către energie curată și în special regenerabilă.”

Ca răspuns la invazie, blocul a propus pachetul REPowerEU Anunțat la mai puțin de două săptămâni după ce trupele Rusiei au mărșăluit în Ucraina, acesta urmărește să reducă importurile de gaze din Rusia cu două treimi în acest an (ajutat de Kremlin care a închis robinetul de la sine) și să facă Europa independentă de combustibilii fosili ruși înainte. sfârşitul deceniului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE