PSD face primii pași către reorganizarea teritorială a țării. Proiectul a primit undă verde din partea Comisiei din Consiliul Politic Național și va ajunge pe masa Coaliției.
Reducerea cheltuielilor autorițăților locale și consolidarea comunităților sunt principalele motive invocate de social-democrați pentru modificarea hărții. Ideea nu este una noua, ea a fost susținută și de Traian Băsescu sau Dacian Cioloș.
”Am făcut o comisie, președintele Camerei Deputaților, cu viitorul președinte UNCJR, cu viitorul președinte AMR, cu câte doi reprezentanți de la consiliile județene, de la primarii municipii reședință de județ, de la orașe, de la comune, cu doi membri de la Comisiile de administrație din Parlament. Am spus că aș dori, în această sesiune, să venim cu un proiect de reorganizare teritorială”, a declarat Marcel Ciolacu.
Lucian Romașcanu a adăugat s-a decis ca o prioritate guvernamentală și legislativă pentru perioada imediat să fie înființarea acestui grup de lucru care să propună un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a României.
Romașcanu: Nu există principiul desființării, ci al comasării
”Este o promisiune pe care clasa politică a făcut-o de foarte mult timp și pe care nu a îndeplinit-o încă, iar acest lucru va veni în sprijinul reformei, astfel încât să dinamizăm, să eficientizăm administrațiile locale, să existe firesc ca o consecință imediată și o reducere a cheltuielilor de administrare a autorităților locale, dar și o eficientizare în sprijinul oamenilor prin această reformă.
Există cu certitudine nevoia de consolidare a unor comunități locale, există nevoia de a consolida serviciile publice și serviciile statului din comunitățile respective. Sunt foarte multe lucruri care intră aici, inclusiv partea de educație, învățământ, sănătate, acces la sănătate și infrastructură și așa mai departe. Nu există principiul desființării (unor localități - n.r.), există principiul comasării, probabil, și acest lucru se va lua în discuție”, a spus Romașcanu.