Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri în Venezuela. Nicolas Maduro a promis ''pace, stabilitate şi dreptate'', dar opoziţia susţine că ea a câştigat cu 70%

Nicolas Maduro a promis ''pace, stabilitate şi dreptate'' într-un discurs susţinut în cursul nopţii de duminică spre luni, imediat după ce s-a anunţat că a fost reales pentru un al treilea mandat ca preşedinte al Venezuelei, relatează AFP, Reuters şi dpa.

"Va fi pace, stabilitate şi dreptate. (...) Sunt un om al păcii şi dialogului", i-a asigurat Maduro pe susţinătorii săi care sărbătoreau victoria în faţa palatului prezidenţial din Caracas.

În schimb, lidera opoziţiei Maria Corina Machado a declarat la primele ore ale zilei de luni că scrutinul a fost câştigat de candidatul opoziţiei, Edmundo Gonzalez, cu 70% din voturi - în timp ce Consiliul electoral naţional anunţase 51% pentru Nicolas Maduro.

Sondajele de opinie preelectorale indicau victoria opoziţiei, iar secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în Japonia, a exprimat luni "serioase dubii" cu privire la exactitatea rezultatelor anunţate oficial.

"Ne temem serios că rezultatul anunţat nu reflectă voinţa sau votul poporului venezuelean (...). Este esenţial ca fiecare vot să fie numărat în mod corect şi transparent", a subliniat Blinken.

Alegeri cruciale în Venezuela

Alegeri cruciale în Venezuela, o țară încercată de ani de zile de o criză economică acută care a făcut ca milioane de oameni să emigreze. După 25 de ani de conducere, regimul lui Nicolas Maduro ar putea fi îndepărtat de la putere. Sondajele de opinie arată că opoziția se situează pe primul loc în opțiunile de vot. 

Mai multe formațiuni de opoziție și-au depășit diviziunile pentru a forma o coaliție cunoscută sub numele de Platforma Democratică Unitară. Candidatul opoziției este un fost diplomat, în vârstă de 71 de ani. Este o voce mai blândă, față de lidera mișcării Marica Corina Machado care a fost scoasă din cursa electorală de regimul Maduro și care are viziuni capitaliste. 

Edmundo Gonzalez, candidatul opoziției: A venit vremea pentru reconcilierea venezuelenilor. Gata cu strigătele, gata cu insultele. E vremea reunificării.” 

Nicolas Maduro, în vârstă de 61 de ani, a preluat conducerea, după decesul predecesorului său Hugo Chavez în 2013. El își dorește al treilea mandat consecutiv de șase ani. Președintele venezuelean mai susține că este victima Occidentului. 

Nicolas Maduro, președintele Venezuelei: ”Vor fi alegeri libere, vor fi rezultate și recunoașterea rezultatelor, va fi sărbătoare și va fi pace.” 

Cetățenii speră la o schimbare

Alegătorii speră la o schimbare, după 25 de ani de regim represiv. Cel puțin 70 de persoane au fost arestate în timpul campaniei electorale. 

”Este pentru prima oară când mă simt foarte entuziasmată să îmi exercit dreptul (de a vota- n.r.) după atât de mult timp, sperând într-o schimbare cu adevărat pozitivă pentru noi toți venezuelenii”, a spus Luz Gamboa. 

”Trebuie să știi să pierzi și să-l lași pe celălalt să continue. Auzi o mulțime de lucruri. Să sperăm că mâine totul va fi bine”, a precizat Iris Bravo. 

Unii comercianți și-au golit chioșcurile de teamă că rezultatele ar putea declanșa violențe. 

”Ca vânzător, sunt puțin nervos pentru că așteptăm să vedem ce se va întâmpla mâine după anunțarea rezultatelor”, a precizat Edgar Urbaneja. 

Venezuela a trecut printr-o represiune violentă sub conducerea lui Maduro și prin cel mai grav colaps economic al unei țări în timp de pace din istoria recentă. Deși o națiune bogată în petrol, cândva a cincea cea mai mare economie din America Latină, Venezuela și-a văzut economia prăbușindu-se, pe fondul sancțiunilor dure impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană. În jur de opt milioane de oameni și-au părăsit țara din cauza inflației galopante și a penuriei de bunuri de bază. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE