Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste la Budapesta. Demonstranții contestă modificarea cotei unice de impozitare

La Budapesta au loc proteste de amploare pe tema modificării Codului fiscal. Mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului ungar pentru a critica majorarea cotei unice de impozitare pentru IMM-uri și PFA.

Taxa denumită KATA le permitea contractorilor independenți sau celor cu profesiuni liberale să lucreze pentru clienți multipli și să plătească o cotă unică de impozitare mai mică. Partidul condus de premierul naționalist Viktor Orban și-a folosit majoritatea parlamentară pentru a trece modificările Codului fiscal care vizează aproximativ o jumătate de milion de lucrători. Guvernul Orban a susținut că multe companii au abuzat de facilitățile oferite, ceea ce ar fi creat o gaură în buget de peste cinci miliarde de dolari anual.

Un pod peste Dunăre a fost blocat în semn de protest

Aproximativ 1.000 de demonstranţi au blocat marţi un pod din centrul Budapestei în timp ce parlamentul dezbate o propunere a guvernului condus de Viktor Orban care ar duce la creşterea taxelor pentru mii de firme mici, relatează Agerpres.

Protestatarii s-au adunat iniţial în principala piaţă de lângă parlament, după care au demonstrat pe un pod peste Dunăre din apropiere, blocând traficul dintre cele două părţi ale Budapestei, sub supravegherea unei prezenţei masive a poliţiei.

Viktor Orban, față în față cu cea mai mare provocare de când a preluat puterea în 2010

Premierul suveranist Viktor Orban se confruntă cu cea mai mare provocare de când a preluat puterea în 2010, în contextul în care inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, forintul s-a devalorizat semnificativ, iar fondurile de la UE sunt în pericol din cauza unei dispute privind standardele democratice.

Guvernul lui Orban a înaintat luni amendamente în parlament, prin care limitează drastic eligibilitatea pentru regimul simplificat de taxe, la care apelează multe afaceri mici datorită birocraţiei reduse şi a ratei mici de taxare pe care le oferă.

Cu toate acestea, guvernul susţine că sistemul a fost folosit în mod abuziv de unele afaceri, care i-au obligat pe angajaţi să se înscrie în această schemă, pentru a-şi reduce propriile costuri, facilitând o formă de şomaj ascuns.

Noile reguli ar urma să intre în vigoare în septembrie, după aprobarea parlamentului. Conform estimărilor, taxa ar urma să aducă la buget 237 de miliarde de forinţi (aproximativ 570 de milioane de euro) în acest an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE