Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyás, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. prețurile la energie cresc vertiginos, iar prețurile materiilor prime sunt de asemenea în creștere, parțial din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, și Ungaria trebuie să se confrunte cu o inflație în creștere, a spus Gulyás, potrivit hungarytoday.com. „Inflația se va diminua odată ce se va instaura pacea și, prin urmare, cel mai eficient instrument nu este transportul de arme și susținerea războiului, ci medierea păcii”, a adăugat el.
Preț plafonat la 1,2 euro pe litru
Guvernul a impus un plafon de 480 de forinți (1,2 euro) pe litru la prețul carburanților pentru șoferii cu mașini înmatriculate în Ungaria, a reamintit Gergely Gulyás.
Referindu-se la o "scrisoare de la Bruxelles" care cere guvernului să renunțe la plafonare, Gulyás a declarat că guvernul Ungariei a rămas angajat să protejeze populația și economia de creșterea prețurilor la carburanți.
Cât costă carburanții în România
Prețurile benzinei și motorinei continuă să crească accelerat. Șoferii plătesc cu 15 lei în medie mai mult pentru un plin de motorină față de cât plăteau acum o lună, iar situația nu e cu mult diferită în ceea ce privește benzina.
Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews, pe 14 iunie: Este o lună de când monitorizăm creșterea prețului la carburanți într-o benzinărie din Capitală. Un litru de benzină costa 8,68 lei, iar soferii care alimentează cu motorină trebuie să scoată din buzunar 9, 23 lei pe litru.
Federaţia Operatorilor Români de Transport cere Guvernului României plafonarea preţurilor carburanţilor după modelul Ungariei. Patronatul se aliniază protestelor unor șoferi din mai multe orașe ale țării, Constanța, Botoșani, Târgu Jiu care au alimentat cu cantități mici de combuistibil și au stat zeci de minute în bezinării.