Autoritățile din China au cenzurat strict discuțiile despre un protest rar, organizat joi la Beijing. Un banner uriaș cu mesaje care îndeamnă la boicot și la înlăturarea de la putere a președintelui Xi Jinping a fost amplasat pe unul dintre principalele poduri din capitala chineză, cu câteva zile înainte de congresul Partidului Comunist, când președintele Xi ar urma să fie reales, scrie The Guardian.
Mai multe fotografii și clipuri video ce surprind protestul desfășurat pe podul Sitong au apărut joi după-amiază pe rețelele de socializare. De asemenea, în imagini pot fi văzute coloane de fum pe una dintre cele mai importante artere din districtul Haidian din Beijing.
„Vrem mâncare, nu teste PCR. Vrem libertate, nu lockdown. Vrem respect, nu minciuni. Vrem reformă, nu o revoluție culturală. Vrem un vot, nu un lider. Vrem să fim cetățeni, nu sclavi”, sunt mesajele afișate pe unul dintre bannere.
Pe un alt afiș, protestatarii îndemnau la grevă, la boicotarea școlilor și la înlăturarea de la putere a președintelui Xi Jinping.
除了挂横幅,还用喇叭播放,勇气可嘉,新时代的坦克人。应该是自焚了。 pic.twitter.com/hBBuZpGQba
— 方舟子 (@fangshimin) October 13, 2022
Imaginile au fost distribuite de publicațiile occidentale pe rețelele de socializare, însă au fost șterse rapid de pe platforme de către „marele firewall” al Internetului chinezesc. Postările ce conțineau cuvinte cheie precum „Beijing”, „pod” sau „Haidian” au fost controlate, iar o melodie ce conținea în versuri numele podului Sitong a fost retrasă de pe serviciile de streaming, notează agenția The Associated Press.
Pe Twitter, unii dintre utilizatori s-au plâns că le-au fost dezactivate temporar conturile de pe platforma chineză WeChat, după ce au distribuit imagini de la protest.
Cu toate acestea, protestul rar care a avut loc într-un moment extrem de sensibil din punct de vedere politic a atras imediat atenția. Vineri dimineață, hashtag-ul „I saw it” ( L-am văzut, trad.), prin care oamenii au făcut referire la incident, a fost vizualizat de peste 180.000 de ori, înainte de a fi șters.
„L-am văzut, cu toții l-am văzut”, a precizat un utilizator.
O persoană care a întrebat la ce se referă hashtag-ul a primit următorul răspuns: „caută pe Twitter, soro, dacă vei căuta o anumită capitală, vei vedea totul”.
Alți comentatori au făcut referire la melodia „Do you hear the people sing?” din filmul „Mizerabilii” care a fost cenzurată în 2019 după ce a devenit populară la protestul din Hong Kong.
Mai mult, unii dintre utilizatori au pretins că l-au identificat pe protestatar. Și disidenta chineză Cai Xia, care a fost membră a Partidului comunist chinez, a publicat pe pagina ei de Twitter capturi cu ceea ce ar fi tweet-uri scrise de protestatar care au fost ulterior șterse.
Fang Zhouzi, un scriitor chinez stabilit în SUA, a declarat că aceleași sloganuri afișate pe pod fuseseră postate cu câteva zile înainte pe contul său ResearchGate de către cel despre care se presupune c-ar fi protestatarul.
Protestul rar împotriva președintelui Xi a avut loc cu doar câteva zile înainte de congresul Partidului comunist chinez. Mii de delegați s-au reunit la Beijing pentru o săptămână de întâlniri cu ușile închise și discuții politice, în urmă cărora e de așteptat ca Xi Jinping să fie reconfirmat pentru al treilea mandat.
Potrivit The Guardian, protestul ar fi fost înăbușit rapid joi după-amiază. La scurt timp după ce fotografiile au apărut online, nu mai existau bannere atârnate pe carosabil. În zona în care ar fi fost pornit focul au intervenit polițiștii.
Agenții au făcut verificări în magazine și au interogat mai mulți pietoni.