Studenți, profesori și rectori din Argentina au ieșit în stradă după ce a fost redusă finanțarea învățământului de stat. Zeci de universități publice s-ar putea închide din cauza lipsei de finanțare ca urmare a politicilor de austeritate ale președintelui Javier Milei.
Oamenii sunt nemulțumiți de reducerea finanțării învățământului public
Zeci de mii de protestatari au mărșăluit în Buenos Aires de la Congres, care era puternic păzit de forțele de securitate, până la sediul guvernului. Oamenii sunt nemulțumiți de reducerea finanțării învățământului public.
Din iulie anul trecut, când a început anul fiscal, Universitatea din Buenos Aires, veche de 200 de ani, a primit doar 8,9% din bugetul total de la stat, în condițiile în care inflația anuală se apropie acum de 290%. Angajații instituției spun că acest buget le ajunge doar pentru a ține lumina aprinsă.
Emiliano Yacobitti, prorector al Universității din Buenos Aires: Semnificația acestui marș este de a apăra universitățile publice argentiniene, care sunt principalul instrument pentru egalitatea socială. Fără egalitate de șanse, fără posibilitatea de progres pentru cei care nu au resurse, nu există egalitate, iar fără egalitate nu există nici un fel de libertate posibilă.
Aproximativ 380.000 de studenți nu-și vor putea termina studiile
Săptămâna trecută, Universitatea a anunțat că, în lipsa unui plan de salvare, instituția se va închide pentru următoarele luni. În acest caz, aproximativ 380 de mii de studenți nu-și vor putea termina studiile.
Agustina Guinez, studentă: Este important pentru noi toți cei care trăim în democrație să apărăm universitatea publică și, în special, educația publică. Așa că ne opunem reducerilor bugetare, cred că este un lucru care ne privește pe toți și este important că suntem aici.
Andrea Guzman, profesoară: Nu suntem de acord cu politicile de înfometare ale actualului președinte care vrea să ne ia toate drepturile pe care le-am obținut și acum vine după educație. Apropo, datorită educației publice, mulți oameni din mahalale pot avea acces la ea, iar dacă va fi privatizată, oamenii nu-și vor putea continua educația.
În ultimele patru luni, din cauza reducerilor bugetare, salariile profesorilor au scăzut cu peste 35%.
Ajuns la putere în noiembrie anul trecut, președintele Javier Milei a promis că va reduce cheltuielile bugetare din mai multe domenii. Recent, Argentina a înregistrat un excedent public de 300 de mii de dolari, primul din 2008 încoace.