Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul chatbot juridic românesc. Românii adresează întrebări despre monitorizarea partenerilor de viață

Lawren, chatbot-ul gratuit creat  pentru a simplifică legislația din România a fost pus la grea încercare de romani. Oamenii au apelat la ajutorul inteligenței artificiale să afle dacă își pot urmări partenerul de viață, dacă îi pot verifica telefonul sau ce pot face pentru ca partenerul lor să ajungă la închisoare. Sociologii spun că românii nu sunt foarte educați în ceea ce privește sfera juridică, iar chatbot-ul îi poate ajuta să găsească răspunsurile pe care le caută.

Magda Costache, jurnalist Euronews: „O să facem un experiment și o să-i adresăm o întrebare puțin mai diferită chatbot-ul juridic. O să îi scriem ce se întâmplă dacă vecinul aruncă cu ouă în autoturismul. Vedem că durează câteva secunde până când este formulat răspunsul. Iar chatbot-ul  ne spune că vecinul ar putea răspunde civil pentru fapta lui și că ar putea fi obligat să repare pagubele produsă. Mai mult, primim și pașii pe care trebuie să îi urmăm, pentru a rezolva problema.” 

Ce întrebări au avut românii

Întrebările atipice sau amuzante pe care le primește chatbot-ul sunt numeroase. Un bărbat a întrebat dacă este infracțiune faptul că verifică telefonul soției fără să îi ceară permisiunea, pentru că bănuiește că îl înșală. Un altul este curios dacă poate obliga soția să îl despăgubească, deoarece l-a înșelat. Întrebări inedite au venit și din partea femeilor.

Unele au vrut sa afle dacă pot să monteze dispozitive de urmărire în mașina soțului. Alte femei au întrebat dacă soții lor  pot fi condamnați la  închisoare pentru că le-au lăsat acasă cu copiii  fără să ceară voie. Nu lipsesc nici curiozitățile șoferilor. Un conducător auto a vrut să știe dacă îi este luat permisul, pentru că a condus sub influența drogurilor doar în parcarea privată a blocului. 

Fondatorii chatbot-ului spun că l-au creat pentru a veni în ajutorul oamenilor, în condițiile în care, spun ei, sistemul juridic este  greoi, învechit și scump.

Victor Buju, fondator al chatbot-ul: „Am încercat să găsim elementele esențiale ale raționamentelor proprii cognitive și ale proceselor interne prin care noi pe care noi le parcurgem ca avocați, când soluționăm o problemă juridică sau când încercăm să dăm sfaturi efective pe partea legală. Am transpus și am făcut jurnal de gândire practic și multe jurnale pe care noi le-am făcut au fost transpuse în limbaj de cod și în așa-zis prompt engineering, pentru a-l învăța pe lor în cum să gândească precum un avocat.” 

Cum funcționează chatbot-ul juridic

Chatbot-ul juridic reunește mai multe baze de date, iar cu cât primește mai multe întrebări, cu atât se dezvoltă mai mult.

Alexandra Cernian, conferențiar universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica București: „Esența pentru ca un sistem, că este juridic sau pe un alt domeniu să poată să ajungă la o performanță apropiată de ce a unui expert uman, este volumul și calitatea datelor cu care din care el învață și practic ca el să învețe are nevoie de acest antrenament mai mult sau mai puțin ca un elev care merge la școală și se tot antrenează ca să devină un jurist bun sau un avocat bun.” 

Sociologii susțin că chatbot-ul poate fi și un instrument de marketing.  

Dan Petre, sociolog: „Nivelul de competență al oamenilor obișnuiți în ceea ce privește zona juridică sau chiar și zona economică este foarte scăzut și chiar dacă ei primesc rezultatele respective, nu le pot înțelege cu adevărat sau nu le pot aplica cu adevărat în viața lor. Deci, ipoteza mea este că în opt cazuri din 10, tot la un consultant uman, tot la un avocat vor ajunge în cele din urmă pentru a implementa sfaturile pe care le primesc.” 

Românii au adresat întrebări și din diferite sfere ale dreptului. Ei sunt interesați să primească informații despre contracte de vânzare-cumpărare, despre dreptul familiei  sau cum sunt impozitate veniturile din criptomonede. Persoanele juridice au alt tip de curiozități. Cele mai multe firme apelează la ajutorul inteligenței artificiale pentru a afla date despre impozite, recuperarea creanțelor sau insolvență. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE