Au fost anunțate primele măsuri după atacul cibernetic de la Camera Deputaților. Conducerea instituției le-a restiricționat angajaților accesul la internet și a modificat modul în care pot fi utilizate sistemele interne.
Mai mult decât atât, specialiștii au depistat și o rețea neautorizată, conectată la rețeaua principală a Camerei Deputaților.
Primele măsuri după atacul cibernetic de la Camera Deputaților
Andre Rotaru, jurnalist Euronews: "Specialiștii din Camera Deputaților au luat decizia de a restricționa accesul angajaților la anumite servicii de pe internet, cu excepția celor furnizate de mari companii. Vorbim aici, pe de o parte, de servicii de partajare a fișierelor, despre servicii de control de la distanță a calculatoarelor, dar și de videostreaming (transmisiune video).
Acestea sunt restricționate pentru angajați, dar sunt exceptate câteva site-uri care aparțin de companii mari, consacrate. Totodată, specialiștii au decis și să nu mai permită accesul angajaților în rețeaua internă, în sistemele interne, așadar în intranet și în mapa de birou permanent, un alt serviciu din rețeaua Camerei Deputaților. Se permite doar de pe calculatoarele din Camera Deputaților, așadar doar în momentul în care sunt conectați la rețeaua internă, angajații puteau accesa aceste servicii, iar acum nu le mai pot accesa.
Un alt aspect important este că specialiștii au descoperit zilele trecute o rețea neautorizată, clandestină, conectată la rețeaua principală din Camera Deputaților. Aceasta era formată din dispozitive care furnizează acces la internet. Astfel, această rețea a fost dezactivată. Spun specialiștii că reprezenta un risc important în ceea ce privește securitatea cibernetică.
Aceste măsuri vin după atacul cibernetic de săptămânile trecute, în urma căruia au fost scurse peste 300 de documente, după ce hackerii au reușit să obțină acces în rețeaua internă. Printre documentele făcute publice până la această oră de către hackri se numără și buletinul lui Marcel Ciolacu."
Instituțiile din România, ținta atacurilor cibernetice
La finalul lunii ianuarie a avut loc un atac cibernetic la Parlament. Ministrul Cercetării Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că au fost copiate 316 fișiere. El a precizat că au fost sustrase, printre altele, documente publice şi acte de identitate ale parlamentarilor.
Totul vine după ce, cu scurt timp înainte, chiar site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică a fost ţinta unui atac cibernetic, fără însă să-i fie afectată funcţionarea, așa cum a mai precizat ministrul Digitalizării.
În urmă cu câteva zile, un atac cibernetic a afectat și zeci de spitale din România.