Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima înregistrare difuzată de Kremlin cu Putin, după rebeliunea Wagner. Președintele rus nu spune nimic despre incidentul de sâmbătă

Președintele rus Vladimir Putin a făcut publică prima sa declarație de la revolta armată a grupului de mercenari Wagner, şi se adresează, într-o înregistrare video difuzată de Kremlin, unui forum consacrat industriei şi tineretului, potrivit Reuters.

El nu menţionează în această alocuţiune rebeliunea armata care a zguduit Rusia însă evocă ”provocări” cu care se confruntă industria din cauza sancţiunilor impuse Rusiei de către Occident.

Putin a ținut sâmbătă o declarație națională către poporul rus, în care a condamnat revolta mercenarilor Wagner ca fiind o "lovitură de cuțit în spate" și a promis că o va zdrobi.

Preşedintele iranian şi-a exprimat sprijinul pentru Vladimir Putin, anunţă Kremlinul

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi-a exprimat sprijinul pentru omologul rus Vladimir Putin în timpul unei convorbiri telefonice, a anunţat luni Kremlinul într-un comunicat, la două zile după revolta armată eşuată a grupării de mercenari Wagner în Rusia, informează AFP.

"Preşedintele iranian şi-a exprimat sprijinul deplin pentru conducerea rusă în cadrul evenimentelor din 24 iunie", a anunţat Kremlinul.

"Republica Islamică a Iranului susţine suveranitatea rusă", a anunţat la rândul său consilierul politic al preşedintelui Raissi, Mohammad Jamshidi, într-un tweet postat după convorbirea telefonică.

În timpul convorbirii, "preşedintele Putin a explicat evenimentele legate de revolta eşuată şi a insistat asupra faptului că astfel de incidente nu pot afecta suveranitatea rusă", potrivit lui.

În cadrul unei înţelegeri la care s-a ajuns sâmbătă seara, care a dezamorsat criza şi a evitat o eventuală vărsare de sânge, Kremlinul a declarat că mercenarii din grupul Wagner se vor întoarce la bazele lor, în timp ce liderul lor, Evgheni Prigojin, va pleca în Belarus. Toate acuzaţiile penale împotriva sa şi luptătorilor săi vor fi retrase, a promis Kremlinul, în timp ce un ziar moscovit scria luni, citând o sursă, că ancheta penală împotriva lui Prigojin pentru "rebeliune" continuă.

Duminică, Statele Unite au estimat că revolta eşuată a sfidat autoritatea preşedintelui rus, Vladimir Putin, dezvăluind "fisuri" la cel mai înalt nivel al statului rus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE