Consiliul Concurenței anunță că prețurile alimentelor au scăzut, în medie, cu 34%, după plafonarea adaosului comercial. Analiza a fost, însă, efectuată doar în marile lanțuri de magazine, iar acestea reprezintă mai puțin de jumătate din totalul comercianților din România.
Cel mai mari reduceri sunt la legume și fructe, arată raportul Consiliului Concurenței.
Președintele Consiliului Concurenței avertizează marile lanțuri de magazine: ”Vom aplica amenzi de milioane de euro”
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, luni, în direct la Euronews România, că marile lanțuri de magazine riscă amenzi de milioane de euro în cazul în care nu vor raporta corect prețurile alimentelor de bază pe durata aplicării ordonanței privind măsurile de combatere a scumpirii excesive.
”Nu ne așteptăm ca toate reducerile să fie efectuate la 1 august. Sunt magazine care n-au apucat să facă reducerile, care au încă stocuri vechi, luate la prețurile anterioare.
Pe măsură ce avansăm în luna august ne așteptăm ca reducerile să fie mai răspândite”, a declarat Bogdan Chirițoiu, la Euronews România.
Pe toată durata aplicării ordonanței, Consiliul Concurenței va monitoriza săptămânal prețurile alimentelor.
”La sfârșitul săptămânii vom avea datele pe prima săptămână din august. O să dăm amenzi dacă o să primim date greșite. (...) Dacă vom găsi erori care afectează aceste raportări, vom aplica amenzi și amenzile noastre sunt de milioane de euro.
Bogdan Chirițoiu a amintit că ordonanța de urgență prevede ca adaosul comercial să fie maximum 20%, iar controalele vor fi realizate de ANAF.
”Amenzile vor fi aplicate de ANAF dacă comercianții nu se încadrează în limita de 20% adaos comercial. (...) Amenzile sunt atât de mari, milioane de euro. Nu cred că vreun lanț își permite să-și asume asemenea riscuri”, a concluzionat președintele Consiliului Concurenței
Știrea inițială:
”Astfel, comparativ cu preţurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanţuri de retail s-au înregistrat la fructe şi legume. Preţul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preţ a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) şi pepene (22,2%)”, se precizează într-un comunicat al autorităţii de concurenţă.
- "Marea ieftinire" a alimentelor se vede doar la Guvern. Cum arată "situația de pe teren", deși premierul a spus că vede ieftiniri
- Prețurile alimentelor de bază. Marcel Ciolacu: Am văzut prețuri scăzute și cu 50%. Expert în fiscalitate: Nu ar putea să existe astfel de ieftiniri
- Întâlnire PSD-PNL pe ordonanța reducerilor bugetare. Nicolae Ciucă: ”Este important ca măsurile să nu fie aplicate otova”
Carnea și laptele, scădere de preț în ultimul an
În medie, prețul cărnii a scăzut cu până la 12,1%, iar cel al lactatelor a înregistrat o reducere de până la 12,3% la 1 august faţă de iunie. De asemenea, laptele, care e vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea preţului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei.
Preţul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menţionat, relevă raportul Consiliului Concurenței, citat de Agerpres.
"În urma analizei, am remarcat scăderi ale preţurilor, ce depăşesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa şi ardeii Kapia, şi chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii şi cartofii din anumite lanţuri de retail", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
De asemenea, pâinea, uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preţ.
Raportul Consiliului Concurenţei mai relevă că dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roşii s-a constat o creştere de 3,6%, până la preţul de 3,9 lei. Principala cauză este sezonalitatea deoarece recoltarea acestor fructe a fost realizată toamna
La 1 august 2023, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.