Există șanse mai mari anul acesta ca Europa să se confrunte cu un val de temperaturi mult mai scăzute înainte de Crăciun, potrivit unei noi prognoze meteo pe termen lung, dată de autoritățile climatice internaționale.
Semnalul de alarmă a venit în aceeași perioadă în care țările de pe continent sunt în plin proces să-și umple depozitele de gaze naturale, sperând să iasă din sezonul de iarnă fără a apela la mult gaz natural din Rusia, conform Politico.
Specialiștii au declarat că ar trebui să existe suficient gaz pentru o iarnă normală, dar dacă temperaturile sunt mai scăzute, țările ar putea fi forțate să raționaleze accesul la gaze, afectând industriile și locurile de muncă.
Șansa unei perioade de îngheț în acest an – cel mai probabil în luna decembrie – rămâne „foarte reală”, a declarat pentru POLITICO Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice de la Centrul European pentru Prognoze Meteo de Interval Mediu (ECMWF).
Executivele din Europa, care sunt în plin proces de pregătire pentru prima iarnă a crizei energetice ar trebui să fie atente la posibilitatea unei perioade de îngheț înainte de Crăciun, care ar pune o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu gaze.
„Ieșim dintr-o vară caldă. Știm că iernile devin mai blânde. Așa că putem crede că va fi o iarnă blândă și nu trebuie să ne facem griji. Acesta poate fi cazul, dar prognoza pe care o emitem astăzi și înțelegerea modului în care funcționează sistemul climatic ne determină să sugerăm că, de fapt, există încă o șansă de iarnă foarte rece anul acesta înainte de Crăciun”, a spus Buontempo.
Un alt factor major în determinarea vremii din ianuarie și februarie este vortexul polar, un inel de vânt de mare viteză care înconjoară Arctica - nu este încă stabilit, ceea ce face imposibilă orice predicție fermă despre această perioadă.
Buontempo a spus că este important ca guvernele europene să folosească cât mai mult posibil datele existente despre condițiile climatice și modelele meteorologice probabile - nu doar pentru a planifica vazările de frig, ci și pentru a prevedea perioade potențiale de vânt scăzut și precipitații scăzute care ar putea avea un impact asupra producției de energie regenerabilă.
„Avem o cantitate imensă de date gratuite și deschise disponibile”, a spus Buontempo.
„Trebuie să-l folosim în mod corespunzător, deoarece a devenit atât de important din punct de vedere strategic”.