Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preşedintele Biden, mesaj la un an de la atacul Hamas asupra Israelului: Prea mulţi civili au suferit prea mult în acest an de conflict

Preşedintele american Joe Biden şi-a reafirmat luni angajamentul faţă de poporul evreu şi faţă de Israel, în ziua care marchează un an de la atacurile Hamas, informează EFE.

„Un an mai târziu, eu şi vicepreşedinta Harris rămânem pe deplin angajaţi faţă de securitatea poporului evreu, securitatea Israelului şi dreptul său de a exista. Susţinem dreptul Israelului de a se apăra de atacurile Hezbollah, Hamas, houthi şi Iran”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Luni se împlineşte un an de la atacul comis în Israel de gruparea islamistă palestiniană Hamas din 7 octombrie 2023, care a provocat 1.200 de morţi şi 251 de ostatici - dintre care aproape o sută sunt încă deţinuţi.

„Astăzi marchează un an de doliu pentru cei peste 1.200 de oameni nevinovaţi de toate vârstele, inclusiv 46 de americani, masacraţi în sudul Israelului de gruparea teroristă Hamas. Un an de când Hamas a comis acte oribile de violenţă sexuală”, a menţionat Biden.

Un an, a continuat el, „de când peste 250 de oameni nevinovaţi au fost luaţi ostatici, inclusiv 12 americani" şi un an „al unui război devastator”.

Atacurile Hamas au declanşat o invazie israeliană de răzbunare în Fâşia Gaza, care a provocat moartea a cel puţin 42.000 de persoane, marea majoritate dintre ei civili, femei şi copii, precum şi devastarea completă a teritoriului palestinian.

De asemenea, focul încrucişat al atacurilor dintre Hezbollah şi Israel, care s-a dezvoltat şi el pe parcursul acestui an, s-a intensificat în ultimele săptămâni cu o campanie fără precedent de bombardamente israeliene asupra Libanului.

În acest sens, preşedintele american a amintit că săptămâna trecută, sub conducerea sa, armata Statelor Unite „a colaborat activ din nou la apărarea cu succes a Israelului, ajutând la înfrângerea unui atac iranian cu rachete balistice”.

Istoria, a menţionat preşedintele Biden în comunicatul citat, „îşi va aminti ziua de 7 octombrie şi ca o zi întunecată pentru poporul palestinian din cauza conflictului pe care Hamas l-a declanşat în acea zi”.

„Prea mulţi civili au suferit prea mult în acest an de conflict şi zeci de mii au murit, un bilanţ uman care a fost şi mai mult agravat de teroriştii care se ascund şi operează printre oameni nevinovaţi”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

SUA caută un acord de încetare a focului

Preşedintele Biden a adăugat că executivul SUA nu va înceta să lucreze `pentru a obţine un acord de încetare a focului în Gaza care să permită întoarcerea ostaticilor, o creştere a ajutorului umanitar pentru a atenua suferinţa de pe teren, să garanteze securitatea Israelului şi să pună capăt acestui război".

„De asemenea, continuăm să credem că o soluţie diplomatică în regiunea de graniţă dintre Israel şi Liban este singura cale pentru a restabili un calm de durată şi pentru a permite locuitorilor de ambele părţi să se întoarcă în siguranţă la casele lor”, a spus el.

SUA sunt principalul furnizor de arme al Israelului şi, de la începutul războiului, preşedintele Biden a rămas ferm pe poziţia unui sprijin puternic pentru guvernul premierului Benjamin Netanyahu, deşi această opţiune ar putea lipsi de voturi Partidul Democrat la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Vicepreşedinta Kamala Harris, candidata Partidului Democrat care se va confrunta cu republicanul Donald Trump la acest scrutin, susţine acceaşi viziune, de sprijin necondiţionat faţă de Israel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE