Războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina au readus în atenția publicului efectele devastatoare ale bombardamentelor. În ambele conflicte au fost utilizate sute de rachete, de tipuri diferite. Majoritatea celor folosite se împart în două categorii: rachete de croazieră și rachete balistice. Există o diferență importantă între cele două tipuri de arme.
Ce sunt rachetele de croazieră
Rachetele de croazieră sunt propulsate de motoare cu reacție, la fel ca un avion. Ele pot fi lansate de pe platforme terestre, aeriene sau maritime. Rachetele de croazieră rămân în atmosferă pe durata zborului și pot zbura până la câțiva metri de la sol. Zborul la mică înălțime față de suprafața pământului consumă mai mult combustibil, dar face racheta de croazieră foarte greu de detectat.
Rachetele de croazieră sunt autoghidate și utilizează mai multe metode pentru a-și lansa cu precizie încărcătura, inclusiv cartografierea terenului, sistemele de poziționare globală (GPS).
Acestea mențin racheta pe o traiectorie de zbor programată. Pe măsură ce rachetele de croazieră avansate se apropie de țintă, operatorii de la distanță pot utiliza o cameră din vârful rachetei pentru a vedea în timp real drumul parcurs de aceasta. Totodată acest lucru le oferă opțiunea de a ghida manual racheta către țintă sau de a abandona atacul.
Ce sunt rachetele balistice
Rachetele balistice sunt propulsate de o rachetă sau un sistem de rachete. Față de rachetele de croazieră, rachetele balistice zboară mult mai sus, în atmosferă, și au o rază de acțiune mai mare. Ele pot transporta totodată atât focoase convenționale, cât și focoase nucleare.
Center for Arms Control and Non-Proliferation, o organizație non-profit cu sediul în Washington, clasifică rachetele balistice în funcție de distanța pe care o pot parcurge.
- Rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune acoperă mai puțin de 1000 de kilometri. Acestea sunt cunoscute și ca rachete balistice „tactice”.
- Rachetele balistice cu rază medie de acțiune pot acoperi o distanță cuprinsă între 1.000 și 3.000 de kilometri.
- Rachetele balistice cu rază intermediar de acțiune pot acoperi distanțe cuprinse între 3.000 și 5.500 de kilometri.
- Rachetele balistice cu rază lungă de acțiune acoperă distanțe de peste 5.500 de kilometri și sunt cunoscute ca rachete intercontinentale sau rachete balistice strategice.
De pildă Rusia ar putea lovi Chicago cu o rachetă balistică intercontinentală, lansată de la baza Krasnoiarsk, aflată la peste 9.000 de kilometri distanță. Sistemele de rachete tactice ATACMS, pe care Statele Unite le-au livrat Ucrainei sunt rachete cu rază scurtă de acțiune.