Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angrenaj la canotaj. Marcel Ciolacu, în scandalul primelor: „E normal ca tot angrenajul să aibă beneficii suplimentare”. Ce spun specialiștii

Elisabeta Lipă a explicat că cei 324.000 de euro care ar fi trebuit să intre în conturile a doi dintre angajații Federației Române de Canotaj erau destinați întregii echipe.

Elisabeta Lipă: „La ora actuală, nu există nicio sumă aprobată, sunt doar în fază de proiect, de analiză. O dată la patru ani, personalul federațiilor este remunerat cu 40% din fiecare medalie".

Ciolacu ia în calcul modificarea legii

Chiar și așa problema de legislație rămâne. Experții fiscali spun că există norme clare referitoare la acordarea primelor. Banii trebuie împărțiți în raport cu salariul fiecărui angajat în parte.

Răzvan Orășanu, analist economic politici publice: „Lipsa cea mai mare este a unei rigori adminsitrative, ar fi trebuit stabilit un regulament intern din interiorul Federației, cu criterii obiective, fie în funcție de salariu, fie în funcție de alt criteriu stabilit. În momentul în care Popescu, indiferent cum îl cheamă, a primit suma respectivă, nu există modalitate juridică, legală, de a impărți cu colegii, de a fi obligat să o împartă cu colegii, este o chestiune informală și mă miră se merge pe chestiuni informale la asemenea nivel și la asemenea sume de bani."

În urma scandalului izbucnit din cauza primelor de la Federația de Canotaj, premierul a declarat că ia în calcul modificarea legislației.

Reporter: „Vă gândiți să schimbați legea în acest sens?”

Marcel Ciolacu, premierul României: „Este o opțiune. Am înțeles că au fost bani dați la un contabil, la un medic. Ei țin tot legal pentru pentru întreg lotul. E normal ca și medicul echipei a lotului olimpic să aibă niște beneficii suplimentare. Deci normal ca tot angrenajul să aibă niște beneficii suplimentare, dar părerea mea că trebuie foarte clar știut încă de la început care sunt aceste beneficii, ca să nu mai avem astfel de de cazuri.”

Premierul a chemat-o la sediul Guvernului pe Elisabeta Lipă, președinta Autorității Naționale de Sport, pentru a-i cere explicații.

Controversa a pornit după ce fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, acum candidat UDMR pe listele pentru parlmanetare, o acuză pe Elisabeta Lipă de faptul că angajați din administrativ ai Federației de Canotaj au primit mai mulți bani decât sportivii care au obținut medalii la Jocurile Olimpice, cum ar fi, de exemplu, David Popovici.

„Asta nu înseamnă că noi trebuie să îi arătăm cu degetul pe ceilalți care și-au făcut treaba, care au stat în cantonamente, care s-au ocupat de sportivi. Sportivii au câștigat. Pur și simplu, trebuie să plecăm de la ce avem și să aducem îmbunătățiri.

Întâlnirea asta este o întâlnire constructivă din care să plecăm cu niște lucruri puse pe hârtie și eu, ca deschizător de drumuri, să mă duc să prezint premierului și să vedem ce soluții de pot găsi”, a precizat Elisabeta Lipă.

8,7 milioane de euro, suma propusă pentru premiere

Elisabeta Lipă, președinta Autorității Naționale de Sport, a afirmat că suma de 324.000 de euro va fi împărțită de toți cei 50 de angajați ai Federației Române de Canotaj, iar în contul fiecăruia va intra suma de aproape 5.500 de euro.

Lipă a explicat că nu există nicio sumă aprobată, ci este doar un proiect deoarece propunerile se depun la COSR, unde sunt analizate.

Suma totală propusă pentru premiere către Federația Română de Canotaj este de 8.750.000 euro, dintre care trei milioane pentru sportivi, restul pentru antrenori. Antrenorul principal, Antonio Colamonici ar trebui să primească aproape 500.000 €. De premiere ar urma să beneficieze și staff-ul tehnic și medical, precum și angajați din federatie, cazul secretarului și contabilei.

Eduard Novak dezvăluie premiile oficialilor Federației de Canotaj, după JO 2024

Pe pagina sa de Facebook, fostul șef al sportului românesc s-a arătat dezgustat.

„În timp ce lipa lipa către Botoșani, David Popovici pălește în fața SG-ului și a contabilului șef de la Federatia Romana De Canotaj… La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanță, valorile și criteriile actualilor decidenți din sport sunt de noaptea minții.

Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de Daniel Popovici.

De ce au fost premiați cei doi? Simplu! Pentru “participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor”. Altfel spus, performanța administrativă (nu știu care este!) este mai valoroasă decât performanța sportivă.

Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanță îl fac sunt mai puțin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul și contabilul șef al Federației de Canotaj.

Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur. Să fie oare și vreo conotație politică? Puțin probabil, în condițiile în care de la Agenția Națională pentru Sport lipa lipa către Botoșani spre un mandat de parlamentar…

Sportivii nu mai trebuie luați la mișto de Statul Român!”, a postat Eduard Novak, fost campion paralimpic la ciclism.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE