Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Contabila ia 162.000 de euro”. Eduard Novak dezvăluie premiile oficialilor Federației de Canotaj, după Jocurile Olimpice 2024. Reacția Elisabetei Lipă

Un nou scandal s-a aprins în sportul românesc și vizează premiile pe care oficialii din Federația Română de Canotaj ar urma să le primească pentru performanța de la Jocurile Olimpice 2024.

Fostul ministru al Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a dezvăluit propunerile de premiere pe care Federația Română de Canotaj le-a înaintat către Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Novak susține că unii angajați ar urma să primească sume mai mari chiar decât cele ale sportivilor.

  • În total, premiile pentru canotaj se ridică la 8,75 milioane de euro.
  • La Paris, canotajul românesc a obținut cinci medalii din totalul de nouă câștigate de sportivii români.

Eduard Novak dezvăluie premiile oficialilor Federației de Canotaj, după JO 2024

Pe pagina sa de Facebook, fostul șef al sportului românesc s-a arătat dezgustat.

„În timp ce lipa lipa către Botoșani, David Popovici pălește în fața SG-ului și a contabilului șef de la Federatia Romana De Canotaj… La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanță, valorile și criteriile actualilor decidenți din sport sunt de noaptea minții.

Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de Daniel Popovici.

De ce au fost premiați cei doi? Simplu! Pentru “participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor”. Altfel spus, performanța administrativă (nu știu care este!) este mai valoroasă decât performanța sportivă.

Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanță îl fac sunt mai puțin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul și contabilul șef al Federației de Canotaj.

Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur. Să fie oare și vreo conotație politică? Puțin probabil, în condițiile în care de la Agenția Națională pentru Sport lipa lipa către Botoșani spre un mandat de parlamentar…

Sportivii nu mai trebuie luați la mișto de Statul Român!”, a postat Eduard Novak, fost campion paralimpic la ciclism.

Cum justifică Elisabeta Lipă premiile atât de mari pentru angajații din canotaj

La scurt timp, a venit și reacția Elisabetei Lipă. Actuala șefă a Agenției Naționale pentru Sport și fostă președintă a Federației de Canotaj, a dat explicații.

„Pentru că fostul ministru al Sportului românesc, domnul Eduard Novak, traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăsește în discursul său public, mă văd nevoită să intervin, ca succesor al său, în calitate de președintă a Agenției Naționale pentru Sport, din respect pentru sportivii noștri de performanță, pentru echipele federațiilor care le susțin efortul, dar mai ales pentru corecta informare a iubitorilor sportului și opiniei publice.

Domnul Novak a aplicat, după ediția de la Tokyo a Jocurilor Olimpice, respectând normele legale în vigoare atunci, ca și acum, aceeași formulă de calcul prin care angajații federațiilor sunt recompensați cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024.

Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr 69/ 2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar și al federațiilor de specialitate, precum și al instituțiilor prevăzute de lege.

Sumele respective sunt distribuite, de regulă, prin intermediul angajatei/angajatului împuternicit în acest sens, în mod transparent. În acest fel, personalul din federații care lucrează timp de patru ani pentru salarii lunare medii de 600 de euro - echivalentul în lei - primește o recunoaștere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanțelor cu care ajungem cu toții să ne mândrim în cea mai importantă competiție la nivel internațional.

În speranța că acum memoria domnului ministru Novak are repere mai concrete în privința procedurilor pe care le-a urmat în timpul mandatului său, le mulțumesc încă o dată pentru efort și îi felicit pe toți sportivii de performanță ai României și pe cei care contribuie zilnic, prin munca lor, la aceste rezultate remarcabile.

Hai, România! 🇷🇴”

Medaliile de la canotaj, la JO 2024

Canotorii români au adus nu mai puțin de cinci medalii în această ediție:

-aur la dublu vâsle masculin - Marian Enache și Andrei Cornea

-aur la 8+1 feminin - Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş și Victoria Ştefania Victoria Petreanu (cârmaci)

-argint la dublu vâsle feminin - Simona Radiș și Ancuța Bodnar

-argint la dublu rame feminin - Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel

-argint la dublu vâsle, categorie ușoară - Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE