Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Căutarea unei mame surogat în străinătate, ilegală în Italia. Pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe pentru cei care încalcă noua lege

Parlamentul din Italia a adoptat o lege prin care incriminează căutarea unei mame surogat în străinătate, cu pedepse cu închisoarea și amenzi mari. Criticii susțin că actul normativ vizează în mod incorect părinții de același sex și că implementarea acestuia este lipsită de claritate, relatează Euronews.com.

După o dezbatere de șapte ore, Senatul, camera superioară a Parlamentului de la Roma, a adoptat un proiect de lege ce incriminează cuplurile care caută o mamă surogat în străinătate. Inițiativa legislativă a fost prezentată inițial de Carolina Varchi, membră a partidului de extremă dreapta Frații Italiei, și susținută de premierul Giorgia Meloni.

Măsura, promovată de Partidul Frații Italiei și de partenerul său de coaliție de extremă dreapta, Lega, care au susținut că protejează demnitatea femeilor, extinde interdicția privind maternitatea surogat, în vigoare din 2004.

Ce pedepse prevede legea prin care Căutarea unei mame surogat în străinătate devine ilegală în Italia

Italienii care caută o mamă surogat în țări precum SUA sau Canada, unde practica este legală, riscă până la doi ani de închisoare și amenzi de până la un milion de euro.

Noua lege prevede că „orice persoană care desfășoară, organizează sau face publicitate comercializării gameților, embrionilor sau maternității surogat” riscă între trei luni și doi ani de închisoare și o amendă minimă de 600.000 de euro.

Deputații Lega au propus un amendament prin care pedepsele să fie majorate la 10 ani de închisoare și o amendă de două milioane de euro. Cu toate acestea, Executivul și alte grupuri politice au respins propunerea.

Pentru coaliția conservatoare aflată la putere în Italia, legea are ca scop protejarea mamelor surogat din străinătate, despre care susține că sunt exploatate, precum și a relației dintre părinții biologici și copiii lor.

„În cazul maternității surogat, femeia nu furnizează un organ, ci dă naștere unui copil. Femeia este astfel redusă la un incubator, întrerupând relația dintre mamă și copil”, a declarat deputatul Gianni Berrino din cadrul Partidului Frații Italiei, în timpul dezbaterii proiectului de lege.

În timp ce unii s-au întrebat dacă acest lucru îi pune pe cetățenii italieni sub o dublă amenințare, legislatorii în favoarea proiectului au declarat că aceasta îi vizează doar pe cei care au încălcat legile interne deja existente.

„Spre deosebire de ceea ce s-a spus, Elon Musk sau Elton John nu ar fi urmăriți penal dacă, din întâmplare, s-ar afla în țara noastră”, a declarat senatorul Pierantonio Zanettin din cadrul Forza Italia.

Partidele de opoziție au criticat legislația. Anna Rossomando din Partidul Democrat a numit-o „nerezonabilă și total neconformă cu hotărârile Curții Constituționale și ale Curții Europene a Drepturilor Omului”.

Alessandra Maiorino, vicepreședintele partidului populist Cinci Stele (M5S) din Senat, a catalogat legea drept „o speculație vulgară pentru a obține un punct pur propagandistic de pe pielea fetițelor și băiețeilor”.

Neclarități în legea care pedepsește căutarea unei mame surogat în străinătate

Punerea în aplicare a legii prezintă mai multe elemente neclare, cum ar fi modul în care ar putea fi colectate probele necesare pentru condamnare și pronunțarea sentinței.

Există, de asemenea, problema dacă procedurile ar putea fi demarate retroactiv, ceea ce intră în conflict cu legislația italiană care interzice acest lucru dacă este în defavoarea cetățenilor.

Filomena Gallo, secretar al Asociației Luca Coscioni, un grup în favoarea libertății cercetării științifice, a declarat că noua legislație este „nedreaptă și discriminatorie, inaplicabilă din punct de vedere juridic, deoarece ignoră principiul dublei incriminări, care stă la baza dreptului penal”.

Un alt obstacol major care a apărut din lipsa de claritate a legii este modul în care statul va reglementa certificatele de naștere emise în străinătate.

Administrația italiană este cunoscută pentru întârzierile mari în procesarea nașterilor cetățenilor săi în străinătate, iar acest lucru ar putea agrava suferința proaspeților părinți care locuiesc în afara țării.

În plus, activiștii au afirmat că proiectul de lege are un impact disproporționat asupra părinților de același sex într-o țară în care căsătoria între persoane de același sex este, de asemenea, interzisă.

Mai mulți parlamentari și activiști LGBTQ+ au protestat în fața Senatului pentru a se opune legii, unii dintre ei purtând bannere pe care scria: „Părinți, nu criminali”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE