Laura Moagher, secretar al Comisiei Juridice din Senat, a declarat, joi, că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu (PNL), este cel care a propus pragul de 250.000 de lei pentru ca abuzul în serviciu să fie considerat infracțiune. De asemenea, senatoarea PSD a afirmat că propunerea nu a fost analizată de coaliția de guvernare, deoarece ”decidenții politici au ținut cont de propunerea instituției de specialitate”.
Social-democrata a scris că ”problema principală era să se depună un amendament cu un prag valoric, înainte de adoptarea tacită a proiectului de lege”.
Acest prag nu putea fi adăugat la Camera Deputaților pentru că se încălca principiul bicameralismului, iar legea ar fi picat la CCR și România ar fi pierdut banii europeni din PNRR!
Pragul de 250.000 de lei nu a fost analizat în Coaliție - a fost propunerea Ministerului Justiției – decidenții politici au ținut cont de propunerea instituției de specialitate. Dar în această etapă miza nu era cuantumul, ci existența unui pragului valoric.
Dacă ministrul Justiției si-a schimbat acum opinia inițială și propune 9.000 de lei, atunci vom modifica la Cameră cu această valoare. Dar MJ va trebui până atunci să fundamenteze juridic această sumă sau orice altă sumă, dacă se mai răzgândește până atunci”, a scris Laura Moagher, pe Facebook.
Laura Moagher: ”E clar că «părintele» pragului de 250.000 de lei este Predoiu”
”Pragul de 250.000 de lei a fost propus chiar de către ministrul Predoiu și există dovezi incontestabile în acest sens.
Președintele Comisiei Juridice a Senatului a confirmat că a primit pe mail amendamentele, cu tot cu pragul de 250.000 de lei. Cu siguranță ca dacă nu le-ar fi primit de la colegul său de partid, ministrul justiției Predoiu, l-ar fi sunat pe acesta să îi confirme decizia.
Faptul că nu s-a referit la o astfel de confirmare și că a acceptat mail-ul așa cum a venit demonstrează, fără niciun dubiu, că propunerea cu 250.000 de lei a venit de la Predoiu, care a participat la ședința de Coaliție. Deci e clar că „părintele” pragului de 250.000 de lei este Predoiu”, a mai precizat secretar al Comisiei Juridice din Senat.
De cealaltă parte, Ministrul Justiției a afirmat că la stabilirea pragului de 9.000 de lei peste care abuzul în serviciu este considerat infracțiune a fost raportat la un multiplu al salariului mediu pe economie. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euronews România, Cătălin Predoiu recunoaște că în nicio altă țară a Uniunii Europene nu există prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Ministrul justifică existența unui astfel de prag în România prin faptul că există o decizie a Curții Constituționale care impune acest lucru.