Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea rezervistului Maxim, primul rus arestat pentru că nu a vrut să ucidă sau să fie ucis

Maxim Moiseev are 32 de ani și este primul rus arestat pentru că a refuzat să meargă să ucidă ori să fie ucis. Povestea rezervistului a fost documentată de jurnalistul Euronews Vitalie Cojocari.

Maxim Moiseev a ieșit din armată cu vreo 8 ani în urmă. A fost în apărarea antiaeriană rusească și acum este rezervist, angajat al unei firme de pompe funebre din Penza, un oraș aflat la vreo 650 de km de Moscova.

Deși munca sa din prezent însemna să vadă multă moarte, viața îi plăcea. Se vedea asta pe contul lui de Vkontakte. Un fel de Facebook rusesc. Peretele său era plin de muzică, voie bună și poze cu familia, soția sa. Îi plăcea viața, dar nu și politica rusească. În sens că nu se interesa deloc, niciodată.

„Este un familist, un prieten bun. S-a căsătorit de zece ani, nu era interesat de politică, nu mergea la mitinguri și proteste. Nu a spus niciodată nimic despre operațiunea specială, noi pur și simplu nu discutam subiectul”, spune despre tânăr o prietenă de familie.

23 septembrie, ziua care i-a schimbat viata

Pe 23 septembrie i-a venit o hârtie de la Comisariatul Militar din Penza. Era invitat să se înroleze în armata rusească. De fapt, i se ordona să se înroleze.

Maxim nici să se fi deranjat. Prezența unui bărbat la Comisariatul Militar înseamnă că acel bărbat va fi dus pe front. Era foarte sigur de asta. Așa că nu a semnat nicio hârtie, nicio chemare oficială de la Comisariat.

Deranjați de lipsa de ”patriotism” și ”ascultare”, angajații comisariatului l-au dat în căutare generală la poliție. Și uite-așa s-a trezit Maxim într-un club select al rușilor certați cu legea.Nu s-a lăsat impresionat și s-a ascuns acasă la mama soacră. Numai că polițiștii l-au găsit repede și l-au arestat. Totul sub vorbele tăioase și nemulțumite ale mamei soacre: ”gata, ați găsit hoțul?”.

Ofițerii OMON (mascații de la trupele speciale) l-au scos din ceva ce pare un pod al casei pe cetățeanul rus Maxim Moiseev. L-au dus direct la închisoare pentru că ”trebuia să vină la comisariat”, o repezea pe femeie un vlăjgan de la Omon.

Riscă zece ani de închisoare

Maxim Moiseev este primul rus care este reținut și va fi judecat deoarece nu a vrut să se “mobilizeze”. Riscă zece ani de închisoare pentru că nu a vrut să meargă să omoare ori să fie ucis.

„Chiar dacă nu se interesa de politică, de război, de invazie nu a contat. Până la urmă politica, invazia, războiul s-au interesat de el și îi cer să meargă pe front. De altfel, astăzi, de ziua lui Vladimir Putin, de fapt, chiar de câteva zile, ucrainenii au reușit să încropească locuri unde îi așteaptă pe soldații ruși să depună armele. Surprinzător, spun că au mult de muncă, iar soldații ruși dezertează în număr mare. Unii cu arme, cu tehnică militară. Cel puțin asta spun ucrainenii și postează imagini”, spune Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews.

Maxim nu a mai vrut să ajungă pe front și să se predea. Nu a vrut să riște. A decis să ignore totul, dar totul nu voia să-l ignore. Între timp, 700.000 sau aproape un milion de bărbați ruși au fugit din țară de frica războiului. Kremlinul nu recunoaște aceste cifre. Iar rușii care cred în forța armatei ruse de pe frontul din Ucraina comentează că imaginile cu rușii dezertori sunt fake-uri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE