Portugalia, afectată de cel de-al treilea val de căldură de la începutul lunii iulie, a înregistrat mai multe incendii de vegetaţie luni, în contextul în care această ţară a fost plasată în stare de alertă până marţi din cauza riscurilor asociate focarelor apărute în păduri, transmite Agerpres.
Luni dimineaţă, aproape 1.800 de pompieri au fost mobilizaţi pentru a stinge flăcările izbucnite la nivel naţional, potrivit informaţiilor transmise de Protecţia Civilă.
Cel mai important focar devastează în prezent regiunea Vila Real
Cel mai important focar devastează în prezent regiunea Vila Real din nordul extrem al ţării şi avansează în interiorul unei zone muntoase şi cu acces dificil.
Starea de alertă, decretată de Guvernul de la Lisabona duminică, restrânge în special accesul în păduri şi interzice utilizarea maşinilor sau organizarea de spectacole pirotehnice pentru a evita apariţia unor incendii.
Măsura are totodată obiectivul de a consolida nivelul de mobilizare al echipelor de salvare şi capacităţile lor de intervenţie.
Meteorologii au anunțat temperaturi în jurul pragului de 40 de grade Celsius
Pentru zilele de luni şi de marţi, Institutul meteorologic portughez (IPMA) a prognozat temperaturi în jurul pragului de 40 de grade Celsius în regiunile din centrul ţării.
Portugalia, care se confruntă în acest an cu o secetă excepţională, a avut deja parte în iulie 2022 de cea mai călduroasă lună iulie înregistrată în ultimul secol.
De la începutul anului, aproape 94.000 de hectare au fost devastate în ţară
De la începutul anului, aproape 94.000 de hectare au fost devastate în ţară, alcătuind cea mai întinsă suprafaţă afectată de flăcări după incendiile devastatoare din 2017 care au făcut 100 de victime, potrivit celui mai recent bilanţ publicat de Institutul pentru conservarea naturii şi a pădurilor (ICNF).
Numai incendiul izbucnit în parcul natural Serra da Estrela, situat într-o regiune muntoasă din centrul Portugaliei şi inclus în patrimoniul UNESCO, a distrus peste 25.000 de hectare de vegetaţie în ultimele săptămâni, înainte de a fi declarat sub control miercurea trecută.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, încălzirea climei creşte probabilitatea de apariţie a valurilor de caniculă, precum şi a episoadelor de secetă şi a incendiilor.