A început numărătoarea inversă până la încoronarea Regelui Charles. Un eveniment istoric, pe care îl veți putea urmări integral sâmbătă, la Euronews România. Politologul Roxana Dumitrache, fost director interimar al ICR Londra, a vorbit la Euronews România despre cum percep britanicii încoronarea și care este însemnătatea istorică a evenimentului.
Cum privesc britanicii acest eveniment
Un sondaj realizat de Centrul Național de Cercetări Sociale a dezvăluit că doar trei din 10 britanici consideră că monarhia lor este importantă, poate cea mai mică proporție înregistrată. Sprijinul public pentru monarhie este la un nivel minim. 45% dintre respondenți spun că fie ar trebui desființată, fie că nu este foarte importantă. Cum este astăzi Regatul, la șapte luni de la trecerea în neființă a Reginei Elisabeta a II-a?
”Vorbim de două percepții antagonice, aș spune. Sigur că sunt nostalgicii, monarhiștii convinși, cu o viziune oarecum romantică și as spune total necontemporană asupra monarhiei ca instituție și în același timp sunt cei care fie așteaptă ca monarhia să se reformeze, și atunci sunt dezolați că nu se întâmplă, fie consideră monarhia o instituție învechită, anacronică, foarte scumpă. Acest eveniment poate fi privit de sceptici drept o paradă a opulenței, care nu aduce nimic cetățeanului britanic de rând.”
Guvernul a anunțat că bugetul va fi făcut public, dar doar după finalizarea evenimentului.
”Vorbim de un stat care se reconstruiește post-Brexit, care trăiește o realitate istorică și politică nouă, față de care trăiește o oarecare surpriză și îngrijorare. Și o spune cetățeanul britanic de rând care nu a trăit niciodată o inflație atât de mare, vorbim de 10%, care dincolo de vraja acestui eveniment trebuie să ajungă acasă, să își plătească facturile, să-și ducă copiii la școală, să-și asigure cheltuielile săptămânale și atunci sigur că acest eveniment, cu festivismul lui, poate părea o sfidare pe alocuri. În același timp, e absolut necesar, acesta este protocolul.”
Un eveniment marcat de tradiție
Regele Charles al III-lea va fi încoronat pe 6 mai, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la abaţia Westminster din Londra. Încoronarea face parte dintr-un weekend prelungit, bogat de sărbători organizate în cinstea noului monarh, de la petreceri stradale la concerte.
”Este absolut obligatorie această ceremonie, iar amănuntul istoric inedit este că vorbim de un ritual care nu a fost schimbat timp de o mie de ani. Sigur că sunt mici schimbări marginale, dar nu substanțiale. E absolut obligatorie menținerea acestui protocol, chiar dacă republicanii zeloși vor spune că e redundant sau anacronic. Cred că e un semnal foarte puternic pentru o poziționare a Regelui Charles al III-lea ca lider al lumii.
E interesant că este a doua încoronare televizată, prima a fost cea din 1953 a Reginei Elisabeta, la solicitarea ei, ce a însemnat clar o schimbare de paradigmă în relația cu publicul pentru că atunci s-au înregistrat audiențe record.”
Ce ascund diversele simboluri folosite
Coroana Sfântului Eduard a fost scoasă din Turnul Londrei și a fost modificată special pentru Regele Charles al III lea. Totul a făcut parte dintr-o operațiune secretă, iar autoritățile nu au divulgat nici locul unde a fost depusă până la ceremonia de încoronare.
”Am văzut că s-a discutat foarte mult despre redimensionarea acestei coroane cu care Charles al III-lea va fi încoronat. Sigur că pentru orice ochi e mai puțin antrenat în bijuterii sunt niște pietre prețioase, însă cred că este important să înțelegem că acele diamante fac parte dintr-o istorie care uneori este și întunecată. Unul dintre diamantele care este conținut pe această coroană se numește <Steaua Africii>, a fost primit în condiții bizare din partea unui lider al unei colonii din Africa. E important să vedem și istoric tot ce s-a întâmplat și ce ascund fiecare dintre aceste simboluri care nu sunt alese la întâmplare.”
Odată cu încoronarea Regelui, Regina Consort va deveni Regina Camilla. Cea care a stat la brațul regelui Charles și l-a susținut de mai bine de 30 de ani. Deși relația a început tumultos în ochii publicului, acum imaginea este celor doi este una de sprijin și ajutor. Rolul Reginei, deși unul simbolic, își spune cuvântul de multe ori prin acțiunile Regelui.
”Cred că are o moștenire complicată pentru că este succesoarea uneia dintre cele mai populare prințese ale lumii, față de care britanicii se poziționează încă cu foarte multă nostalgie. Regina Elisabeta a menționat explicit că titulatura va fi <regina consoartă>, ceea ce mie îmi spune că iubirea a triumfat încă o dată, că Regele Charles al III-lea, nu aș spune că a trecut peste cuvântul mamei lui, dar e clar că și-a dorit o poziționare a reginei consoarte drept o succesoare legitimă a prințesei Diana, de pe poziții echitabile. ”