Președintele rus Vladimir Putin a început să divizeze Occidentul, la nouă luni de la invadarea Ucrainei. Mai mulți oficiali europeni de rang înalt și-au exprimat nemulțumirea față de administrația Biden și au acuzat Statele Unite că profită de pe urma războiului din Ucraina, în timp ce economiile europene au de suferit, scrie Politico.
„Adevărul este că, dacă privim lucrurile serios, Statele Unite sunt țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război, pentru că vinde mai mult combustibil și la prețuri mai mari și pentru că vinde mai multe arme", a declarat un oficial de rang înalt pentru POLITICO.
Nemulțumirea oficialilor, diplomaților și miniștrilor din UE este alimentată de Oficiali, diplomați și miniștri din UE a fost alimentată de subvențiile americane care amenință industria europeană. În aceste condiții, Kremlinul ar putea profita de pe urma tensiunilor din rândul aliaților occidentali.
„Ne aflăm cu adevărat într-un moment istoric”, a afirmat oficialul european, avertizând că impactul economic al subvențiilor americane și prețurile ridicate la energie ar putea alimenta schimbarea opiniei publice față de efortul de război și față de NATO.
„America trebuie să înțeleagă că opinia publică se schimbă în mai multe țări din UE”, a precizat acesta.
Josep Borrell: „Americanii, prietenii noștri, iau decizii care au impact economic asupra noastră”
De altfel, Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a făcut apel la Washington pentru a răspunde îngrijorărilor statelor europene.
„Americanii, prietenii noștri, iau decizii care au impact economic asupra noastră”, a afirmat Josep Borrell într-un interviu acordat publicației Politico.
Europenii consideră că pachetul de subvenții adoptat de Washington, în valoare de 369 miliarde de dolari, menit să încurajeze afacerile ”verzi” americane reprezintă o măsură protecționistă pentru a încuraja companiile să-și mute investițiile din Europa și să cumpere produse americane.
Oficialii de la Bruxelles susțin că acest pachet de măsuri al SUA ar putea distruge industria europeană. În pofida obiecțiilor făcute de Europa, Washingtonul nu a dat de înțeles c-ar renunța la planurile sale.
De asemenea, dezechilibrele provocate din cauza invadării Ucrainei de către Rusia ar putea arunca economiile europene în recesiune, pe fondul creșterii inflației și a crizei energetice.
Pentru a-și diminua dependența de energia importată din Rusia, țările UE au decis să cumpere gaze din Statele Unite, însă prețul plătit este de aproape patru ori mai mare decât cel perceput pe piața americană. Totodată, a fost înregistrată o creștere de comenzi pentru echipamente militare produse de companii americane, în condițiile în care armatele europene trimit arme în Ucraina.
Emmanuel Macron, nemulțumit de prețurile mari cerute de SUA pentru gazul vândut Europei
Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că prețurile mari percepute de SUA pentru gaze nu sunt „prietenoase”, iar ministrul german al Economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă „solidaritate” și să sprijine măsurile care să ducă la ieftinirea energiei.
Miniștrii și diplomații europeni și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care administrația Biden nu ține cont de impactul politicilor sale economice interne asupra aliaților europeni.
În momentul în care liderii UE au discutat cu Joe Biden despre prețurile ridicate ale gazelor din SUA la reuniunea G20 de la Bali de săptămâna trecută, președintele american a dat de înțeles că nu cunoaște această problemă, a afirmat oficialul citat anterior.
Totodată, disputele generate de legea privind reducerea inflației (IRA) promulgată de Joe Biden a readus temerile legate de un război comercial transatlantic pe agenda politică. Drept urmare, miniștrii Comerțului din UE urmează să discute vineri despre reacția blocului comunitar, în timp ce la Bruxelles se elaborează planuri de urgență pentru un fond de subvenții menit să salveze industriile europene aflate în colaps.