Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, l-a desemnat pe Pete Hegseth, fost realizator de emisiuni la postul Fox News, în funcția de secretar al Apărării. Decizia a uimit Pentagonul și reprezentanții domeniului apărării, deoarece a fost numită o persoană lipsită de experiență pe scena internațională pentru a prelua conducerea celei mai mari și mai puternice armate din lume.
Anunțul a fost întâmpinat cu îngrijorare în rândul multor oficiali de la Washington, deoarece Trump a renunțat la o serie de experți consacrați în domeniul securității naționale și a ales un căpitan din Garda Națională a Armatei, cunoscut în cercurile conservatoare drept coprezentator al emisiunii „Fox & Friends Weekend” de pe postul american Fox News.
Unii dintre congresmenii republicani nu au reacționat în urma anunțului desemnării secretarului Apărării, în timp ce alții consideră că experiența în luptă a lui Pete Hegseth reprezintă un avantaj, spunând că fostul prezentator Fox News este „extrem de capabil”, relatează The Associated Press.
Desemnarea lui Hegseth ar putea produce schimbări radicale în Armata SUA, deoarece acesta a spus în emisiunea sa și în interviuri că, asemenea lui Trump, se opune categoric programelor „woke” care promovează echitatea și incluziunea. De asemenea, el a pus sub semnul întrebării rolul femeilor în luptă și a susținut grațierea militarilor acuzați de crime de război.
Cu ocazia unui miting electoral în Las Vegas, Trump și-a încurajat susținătorii să cumpere cartea lui Hegseth, după ce a promis că în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale: „Chestiile woke vor dispărea în 24 de ore. Pot să vă promit”
Cine este Pete Hegseth
Conservator convins și adept al politicilor „America First”, Hegseth, în vârstă de 44 de ani, a militat ca armata să devină mai virulentă. Și a precizat, totodată, că permiterea încorporării femeilor afectează acest efort.
„Tot ceea ce înseamnă ca bărbații și femeile să servească împreună complică situația, iar complicațiile în luptă înseamnă că pierderile sunt mai mari”, a spus Hegseth.
Președintele ales, Donald Trump, l-a descris pe Hegseth ca fiind „dur, inteligent și un adevărat adept al principiului «America pe primul loc»”. În schimb, alți oficiali americani au criticat lipsa de experiență a prezentatorului TV, sugerând că Hegseth ar fi numit „de formă” șef al Pentagonului, deoarece Casa Albă conduce Departamentul Apărării.
Mai multe persoane au fost luate în calcul pentru postul de secretar al Apărării, printre care congresmenul republican Mike Rogers, președintele republican al Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanților; general-locotenentul în rezervă Keith Kellogg; senatorul Joni Ernst și Robert Wilkie, un fost oficial al Pentagonului care a fost șeful al Departamentului pentru relația cu veteranii, în primul mandat al lui Trump.
„Există motive de îngrijorare că aceasta nu este o persoană suficient de serioasă în elaborarea politicilor, suficient de serioasă în punerea în aplicare a politicilor, pentru a face o treabă de succes”, a declarat reprezentantul Adam Smith din Washington, cel mai important democrat din Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților.
Ce dosare sensibile va gestiona Pete Hegseth
Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că lipsa de experiență în domeniul securității naționale a lui Hegseth face mai dificilă confirmarea sa de către Senat.
„Cred că Trump s-a săturat să se certe cu secretarii săi ai Apărării și a ales unul care să-i fie loial”, a spus Cancian.
Potrivit AP, oficialii militari au declarat că alegerea lui Hegseth a venit din senin. Un ofițer militar de rang înalt a afirmat că desemnarea lui Hegseth stârnește temeri cu privire la faptul dacă acesta are experiența necesară de a gestiona un departament cu un buget enorm.
Departamentul Apărării are un buget de peste 800 de miliarde de dolari, cu aproximativ 1,3 milioane de soldați activi și alți 1,4 milioane în Garda Națională, Rezerve și angajați civili din întreaga lume.
Dacă va fi confirmat, Hegseth se va confrunta cu numeroase crize globale, de la războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina, alianța dintre Rusia și Coreea de Nord până la concurența tot mai mare cu China. Există, de asemenea, necesitatea de a moderniza sistemul american de apărare antirachetă și nucleară și de a se asigura că industria de apărare poate ține pasul cu nevoia Americii de sisteme de armament.