Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandalul Signal: Democrații din SUA cer demisia secretarului Apărării, după audieri

Democrații au cerut demisia secretarului american al Apărării, Pete Hegseth, precum și declanșarea unei anchete privind dezvăluirea planurilor militare pe Signal, o aplicație de mesagerie nesecurizată, într-o discuție între demnitari de rang înalt. Șefii serviciilor de informații, audiați în Congres, au susținut că discuția nu a vizat secrete militare.

Între timp, Der Spiegel face o nouă dezvăluire: datele personale ale demnitarilor americani pot fi găsite online.

Există voci chiar în rândul republicanilor care spun că breșa de securitate este serioasă și iau în calcul o anchetă parlamentară pentru a stabili cum a fost posibil ca jurnalistul The Atlantic să fie adăugat la un grup în care responsabili americani au discutat despre atacurile asupra rebelilor houti din Yemen, pe o aplicație nesecurizată. În cadrul audierilor din Camera Reprezentanților, democrații au cerut demisia lui Pete Hegseth.

Jim Himes, congresmen democrat: „Acum aflăm că persoane care ocupă cele mai periculoase și sensibile funcții de pe planetă au pus pe Signal discuții extrem de specifice despre un atac militar, care ar putea fi interceptate de ruși și chinezi. Toată lumea de aici știe că rușii sau chinezii ar fi putut obține toate aceste informații și le-ar fi putut transmite rebelilor houthi.”

Directorul Comunității naționale de informații din SUA: „Un reporter a fost adăugat din neglijență”

Tulsi Gabbard, directorul Comunității Naționale de Informații: „A fost o greșeală faptul că un reporter a fost adăugat din neglijență la un chat Signal cu responsabili de securitate națională la nivel înalt. Dar așa cum a declarat consilierul pe probleme naționale de securitate, nu au fost distribuite informații clasificate. Nu au fost împărtășite surse, metode, locații sau planuri de război.”

Democrații cer demisia lui Pete Hegseth: „A dezvăluit planuri militare și informații clasificate”

Raja Krishnamoorthi, congresmen democrat: „Acestea sunt informații clasificate. Acestea sunt informații clasificate. Este vorba despre un sistem de arme, precum și despre succesiunea loviturilor și detalii despre operațiuni. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a dezvăluit planuri militare și informații clasificate. Trebuie să demisioneze imediat și trebuie declanșată o investigație completă pentru a se stabili dacă în această administrație au loc și alte discuții similare pe Signal.”

Jimmy Gomez, congresmen democrat: „În cadrul audierii pentru validarea sa (în funcția de secretar al apărării-n.red.), au fost ridicate multe întrebări cu privire la obiceiurile sale de a bea. Din cunoștințele dumneavoastră, știți dacă Pete Hegseth a băut înainte să divulge informații clasificate?”

Tulsi Gabbard, directorul Comunității Naționale de Informații: „Nu cunosc nimic despre obiceiurile personale ale secretarului Hegseth.”

John Ratcliffe, directorul CIA: „Știți ceva, nu. Am de gând să răspund la asta. Cred că acestea sunt întrebări jignitoare. Răspunsul este nu. Mi se pare interesant că vrei.. Nu vreți să vă concentrați pe munca bună pe care o face CIA, comunitatea de informații. Vreți să vorbiți despre...”

Jimmy Gomez, congresmen democrat: „Domnule director, vreau să intervin. Respect enorm CIA, am un respect uriaș pentru oamenii în uniformă. Dar toți americanii se gândesc la această întrebare, nu credeți?”

Ultimele fragmente publicate de redactorul șef al publicației The Atlantic arată însă că s-a discutat despre condițiile meteo favorabile, avioane de luptă, ținte și momentul atacurilor asupra rebelilor houthi din Yemen. Sunt descrise loviturile avioanelor F-18, atacurile cu dronă și momentul doborârii unor ținte.

Jurnaliștii publicației germane Der spiegel aruncă o lumină nouă asupra scandalului declanșat de dezvăluirile redactorului șef al revistei americane. Datele de contact private ale celor mai importanți consilieri de securitate ai președintelui Donald Trump au fost găsite online, cu ajutorul unor motoare de căutare. Este vorba despre numere de telefon, adrese de e-mail și chiar unele parole aparținând oficialilor. Printre cei afectați de scurgeri se numără consilierul pentru securitate națională Mike Waltz, directorul comunității de informații Tulsi Gabbard și secretarul apărării Pete Hegseth.

Multe dintre aceste numere de telefon sunt legate de profiluri de pe alte platforme, inclusiv WhatsApp și Signal. Serviciile de informații ostile ar putea utiliza aceste date pentru a sparge comunicațiile celor vizați prin instalarea de spyware pe dispozitivele acestora, explică Der Spiegel. Reporterii mai spun că este posibil ca agenți străini să fi fost la curent cu grupul de chat Signal în care Gabbard, Waltz și Hegseth au discutat despre o atacurile asupra rebelilor houthi din Yemen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE