Autoritățile din statul american Florida iau măsuri pentru a evita atacurile armate, comise în școli. Astfel, elevii care învață în comitatul Broward vor putea avea asupra lor doar rucsacuri și genți transparente, începând cu viitorul an școlar, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Autoritățile școlare din Broward, unul dintre cele trei comitate care formează zona metropolitană din sudul statului Florida, au anunțat noile reglementări, pe rețelele de socializare. Măsura va intra în vigoare începând cu data de 21 august, prima zi a anului şcolar 2023-2024.
Oficialii americani spun că, prin această măsură, vor putea asigura un nivel mai ridicat de securitate în întregul district şcolar şi oferi ”garanţii suplimentare pentru elevi, personal şi profesori”.
Mai mult, ghiozdanele trebuie să fie transparente, iar tot conţinutul să fie vizibil. Vor exista și excepții de la regulă. Elevii vor putea avea asupra loc sacoşe de mici dimensiuni, netransparente, pentru articolele de igienă personală, recipientele termice pentru alimente, anumite genţi aprobate de şcoală pentru transportarea echipamentului sportiv şi cutiile pentru instrumente muzicale, permise şi în trecut, arată sursa citată.
"Prin aplicarea acestei cerinţe, scopul nostru este să prevenim potenţialele probleme de securitate şi să promovăm un mediu de învăţare sigur", mai spun autoritățile din comitatul Broward.
Peste 250.000 de elevi învață în unitățile de învățământ din comitatul Broward, fiind al şaselea cel mai mare sistem de şcoli publice din Statele Unite.
La 14 februarie 2018, Florida a fost scena unui incident şcolar sângeros, când Nikolas Cruz, care avea la acea vreme 19 ani, a deschis focul în interiorul liceului Marjory Stoneman Douglas din Parkland, un oraş situat în comitatul Broward, ucigând 17 persoane, între care elevi şi profesori.
Statele Unite, țara cu mai multe arme decât locuitori
Statele Unite plătesc un preţ foarte mare pentru răspândirea armelor de foc pe întreg teritoriul lor şi pentru uşurinţa cu care americanii au acces la ele. Ţara are mai multe arme individuale decât locuitori: unul din trei adulţi deţine cel puţin o armă şi aproape unul din doi adulţi locuieşte într-o casă în care există o armă.
Consecinţa acestei proliferări este rata foarte mare de deces din cauza armelor de foc în Statele Unite, fără comparaţie cu cel din alte ţări dezvoltate.