Peste o sută de persoane au fost reținute de autoritățile din Rusia, în diferite orașe, în timp ce comemorau moartea lui Alexei Navalnîi. Gestul arată încă o dată atitudinea regimului de la Kremlin față de Navalnîi care a fost cel mai înverșunat opozant al lui Vladimir Putin.
La Moscova și Sankt Petersburg, oamenii s-au adunat în apropierea monumentelor ridicate în memoria victimelor represiunilor politice sovietice. Peste 50 au fost arestați numai la Sankt Petersburg.
La Moscova și Sankt Petersburg, oamenii s-au adunat în apropierea monumentelor ridicate în memoria victimelor represiunilor politice sovietice. Peste 50 au fost arestați numai la Sankt Petersburg.
Proteste în Europa şi SUA în memoria lui Alexei Navalnîi
La Varşovia, aproape o sută de oameni, majoritatea tineri, au manifestat în faţa ambasadei Rusiei în Polonia.
Denislan, un rus de 29 de ani, a explicat că a venit să protesteze față de ”asasinatele politice”. Tânărul care nu și-a dezvăluit numele complet a spus că Alexei Navalnîi un ”simbol al societăţii civile ruse”.
”Sunt aici pentru că Rusia ar trebui şi ar putea fi o ţară democratică", a declarat el, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.
Au fost aprinse lumânări şi au fost aşezate flori lângă gardul care înconjoară clădirea puternic păzită a ambasadei ruse din Varşovia.
Protestatarii au strigat sloganuri printre care "Putin, criminal" şi "Nu uita niciodată, nu ierta niciodată".
Rușii din Germania protestează după moartea lui Navalnîi
Câteva sute de oameni s-au adunat și la Berlin, în faţa ambasadei Rusiei.
”Putin ucigaşul! Putin la Haga!' (oraşul instanţelor internaţionale, n.r.) - au scandat persoanele adunate pe bulevardul Unter den Linden, în centrul capitalei germane.
Din mulțime au fost făcut parte vorbitori de limbă rusă, precum și cetățeni germani. Au fost arborate pancarte cu fotografii sau citate ale lui Navalnîi sau insulte la adresa lui Vladimir Putin.
"Este o grea lovitură pe plan emoţional. Aşteptăm confirmarea oficială din partea familiei", a declarat pentru AFP Evgheni Sîrokin, coordonatorul mişcării "FreeNavalnîi" din Germania. "Ne motivează să continuăm să lucrăm. Luptăm împotriva lui Putin'', a adăugat el.
Manifestații și la memorialul victimelor ocupaţiei sovietice din Vilnius
Potrivit sursei citate, sute de oameni care afişau portrete ale lui Alexei Navalnîi s-au adunat şi în Lituania, o ţară foarte critică faţă de Rusia. Protestul a avut loc la memorialul victimelor ocupaţiei sovietice din Vilnius.
O rusoaică ce a trăieşte în Lituania de anul trecut a mărturisit că Navalnîi este ”o persoană care a spus ceea ce gândea (şi ea) şi i-a dat speranţă”.
”Chiar şi din închisoare, a reuşit să găsească putere şi să le-o transmită celor care rezistă", a spus ea, adăugând: ''Am crezut că va trăi pentru totdeauna''.
Reacția MAE după moartea lui Alexei Navalnîi
”Ministerul Afacerilor Externe își exprimă regretul profund ca urmare a anunțului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi.
Alexei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziției din Federația Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această țară. Ulterior, a devenit o țintă constantă a regimului președintelui Vladimir Putin datorită activismului său și spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat și liber.
În 2021, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania. Politicianul a decis atunci să revină în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toți cei care luptă împotriva regimurilor autoritare, în ciuda riscurilor la care se expun.
Condamnarea sa a reprezentat un act arbitrar și abuziv din punct de vedere juridic și politic, o încălcare gravă a tuturor normelor de drept. În 2021, Alexei Navalnyi a fost laureatul premiului Saharov, decernat de Parlamentul European.
Alexei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparență, justiție și respectarea drepturilor fundamentale. Decesul său reprezintă o pierdere uriașă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice. Exprimăm sincere condoleanțe familiei lui Alexei Navalnîi în aceste momente dificile. Împărtășim durerea lor și suntem solidari cu cei care au admirat și sprijinit vocile curajoase în favoarea schimbărilor democratice.
Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internațional de către regimul din Federația Rusă și reiterează importanța respectării, fără întârziere, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului de către autoritățile ruse”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.
Guvernul Marii Britanii i-a convocat pe diplomații ambasadei Rusiei pentru a le transmite că autoritățile ruse sunt considerate ”pe deplin responsabile” de moartea lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului.
Ministerul britanic de Externe a precizat că moartea lui Alexei Navalnîi într-o colonie penală din Arctica trebuie să facă ”obiectul unei anchete complete şi transparente”, conform agenției France Presse, citată de Agerpres.
”În ultimii ani, autorităţile l-au întemniţat pe baza unor acuzaţii false, l-au otrăvit cu un agent neurotoxic interzis şi l-au trimis într-o colonie penală din Arctica. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de natura brutală a sistemului rus", a afirmat un purtător de cuvânt, potrivit unui comunicat.
Din acest motiv, Ministerul britanic de Externe "a convocat (vineri) ambasada Rusiei pentru a clarifica faptul că noi considerăm autorităţile ruse pe deplin responsabile", se precizează în text.