Pescarii italieni vor primi cutii noi, refolosibile, pentru a le înlocui pe cele de polistiren pe care le foloseau până acum pentru aducerea peștilor la mal. Măsura a fost dispusă de autoritățile din peninsulă, pentru a stopa poluarea Mediteranei cu plastic. 730 de tone de gunoi de plastic sunt aruncate în Mare zilnic, spun experții de mediu.
Mii de lăzi de transport pentru pește au fost achiziționate din fonduri europene.
Aniello Micillo, pescar: ”Cred că această ladă va fi viitorul. Îl văd un lucru pozitiv atât pentru protecția mediului, cât și pentru cei care practică această meserie.”
Spre deosebire de vechile lăzi din polistiren care erau aruncate după o singură folosire, cele noi sunt reutilizabile, după igienizare, iar pescarii din Pozzuoli sunt încântați de schimbare.
Giuseppe Bucciero, președintele cooperativei de pescari „La Flegrea”: ”Noile lăzi de plastic vor fi spălate și vor avea microcipuri. Nu vor mai fi aruncate. Mai este puțin de lucru, dar cred că este mai bine pentru viitor și pentru protecția mediului.”
Pescarii din Pozzuoli vor să demonstreze că este posibil să îmbine meseria cu respectul pentru mediu. O mică schimbare poate însemna mult pentru mediul acvatic.
Luigi Manzoni, primarul Pozzuoli: ”Pentru toate acțiunile care pot fi implementate din punct de vedere al mediului, ei (pescarii - n.r.) sunt alături de administrație și înțeleg și această schimbare într-un mod pozitiv, deoarece îmbunătățirea calității mediului înseamnă beneficii aduse propriei afaceri.”
Mediterana este una dintre mările cele mai afectate de poluarea cu plastic. Conform experților de mediu, zilnic, în Mediternă sunt aruncate 730 de tone de gunoi din plastic.