Pentagonul solicită Congresului să reia finanțarea a două programe ultrasecrete în Ucraina, suspendate înainte de invazia Rusiei de anul trecut, potrivit unor actuali și foști oficiali americani, citați de The Washington Post. Dacă va fi aprobată, această măsură ar permite forțelor speciale americane să folosească agenți operativi ucraineni pentru a observa mișcările forțelor militare rusești și pentru a contracara dezinformarea.
Când ar putea fi luată o astfel de decizie
Totuși, este puțin probabil ca o astfel de decizie să fie luată până în toamnă. Oficialii susțin că programe de genul acesta implică costuri reduse – aproximativ 15 milioane de dolari pe an la nivel mondial, comparativ cu zecile de miliarde de dolari pentru a antrena și înarma forțele ucrainene și pentru a reface stocurile americane.
Oficialii militari sunt nerăbdători să reînceapă aceste activități în Ucraina. „Când anulezi aceste lucruri pentru că se schimbă amploarea conflictului, pierzi accesul și înseamnă că pierzi informații și informații despre ceea ce se întâmplă de fapt în conflict”, a declarat Mark Schwartz, un general cu trei stele în retragere care a condus operațiunile speciale ale SUA în Europa înaintea declanșării războiului din Ucraina.
Criticii, inclusiv unii de la Capitol Hill, spun că astfel de activități riscă să atragă Statele Unite mai mult în conflictul din Ucraina. Totuși, oficialii din domeniul apărării susțin că, spre deosebire de efortul mai mare și mai deschis al Pentagonului de a înarma armata ucraineană, programele secrete nu ar contribui direct la efortul de război al Ucrainei.
Forțele de comando ale SUA au recrutat de-a lungul timpului unități paramilitare din zona Orientului Mijlociu, Asiei și Africii pe care le-au folosit în operațiunile de combatere a terorismului, împotriva unor grupări precum Al-Qaeda sau ISIS.