China a aprobat furnizarea sprijin militar Rusiei pentru războiul din Ucraina, dar a vrut ca toate livrările să fie secretizate, relevă o serie de documente guvernamentale americane, făcute publice în dosarul scurgerii de informații ”Pentagon leaks”, conform The Guardian.
Un document top secret al serviciilor de informații ce datează din 23 februarie arată că oficialii de la Beijing și-au dat acordul privind furnizarea treptată de arme Moscovei, operațiune ce ar fi mascată drept un transport civil, arată cotidianul american The Washington Post.
Informațiile au fost colectate de agenți americani care au spionat discuțiile purtate în cadrul serviciilor secrete ruse. Oficialii de Moscova au precizat că membrii Comisiei militare centrale a Chinei au vrut ca livrările să fie secretizate, notează sursa citată.
Totodată, prin scurgerea de informații a ieșit la iveală faptul că Beijingul ar considera un atac ”semnificativ” al Ucrainei cu arme americane sau ale NATO pe teritoriul Rusiei drept o escaladare a conflictului, fapt ce ar merita trimiterea de arme către Rusia.
Dezvăluirile se regăsesc în documentele cu un nivel ridicat de clasificare, care au fost publicate pe pe platforma Discord în luna martie. Jack Teixeira, un tânăr de 21 de ani acuzat c-ar fi vinovat de scurgerea de informații, a fost arestat, vineri, și prezentat unui Tribunal din Boston.
Oficialii americani au declarat că documentele sunt autentice și conțin informații extrem de sensibile, cu toate că unele dintre ele par să fi fost falsificate.
Scurgerea de informații cu privire la disponibilitatea Chinei de a trimite arme Rusiei pare să fie autentică, în condițiile în care, la scurt timp după data publicării rapoartelor, în februarie, oficiali guvernamentali americani au făcut publice aceste informații.
Beijingul a negat vehement acuzațiile. Deocamdată, nu există nicio dovadă că astfel de arme au fost trimise efectiv. Mai mult, ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a declarat vineri că Beijingul nu va furniza arme niciuneia dintre părțile implicate în conflict și că va restricționa, de asemenea, exportul de tehnologie cu dublă utilizare.