Președintele american Joe Biden a afirmat, joi, că este „îngrijorat” în privința scurgerii de documente guvernamentale cu caracter sensibil, însă nu există ”nimic actual” care să aibă ”consecințe majore”, relatează The Associated Press.
Aceasta este prima reacție publică pe care Joe Biden a avut-o în legătură cu documentele Pentagonului care au fost publicate pe mai multe rețele de socializare. Acestea ar detalia informații despre ajutorul acordat Ucrainei de SUA și NATO, precum și despre modul în care serviciile americane de informații evaluează relațiile cu aliații Washingtonului, ceea ce ar putea genera tensiuni cu aceste state. Departamentul american de Justiție a anunțat că a demarat o anchetă în legătură cu ”Pentagon Leaks”.
- UPDATE: Jack Teixeira, autorul Pentagon Leaks, rămâne în arest până săptămâna viitoare
- Pentagon Leaks: Statele Unite au luat în calcul o serie de scenarii care includ moartea lui Putin sau a lui Zelenski, în contextul războiului din Ucraina
- Documente secrete ale Pentagonului, distribuite pe rețelele de socializare. SUA îi spionează atât pe ruși, cât și pe aliații săi
"Sunt îngrijorat că s-a întâmplat (publicarea documentelor, n.red), însă nu există nimic actual, din câte știu eu, care să aibă consecințe majore", a declarat președintele american Joe Biden, care se află joi într-o vizită la Dublin, unde se întâlnește cu liderii irlandezi.
De altfel, liderul de la Washington a subliniat că este în desfășurare o investigație ”în toată regula” realizată de Comunitatea de Informații a SUA și de Departamentul de Justiție.
”Suntem aproape, dar nu am un răspuns”, a precizat Biden, potrivit sursei citate.
Deocamdată, oficialii americani nu au oferit un răspuns clar în legătură cu scurgerea de informații. Agenția The Associated Press a precizat că a consultat aproape 50 de documente, iar din unele estimări ar fi fost divulgate câteva sute astfel de date.
În schimb, alți oficiali SUA dau de înțeles că este posibil ca unele dintre documente să fi fost modificate sau folosite în cadrul unei campanii de dezinformare.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a făcut apel luni la prudență, "întrucât știm că cel puțin în unele cazuri informațiile au fost falsificate".
În acest moment, nimeni, nici măcar șeful Pengatonului, nu știe cum au fost făcute publice documentele.
"Erau undeva pe Internet, dar nu știm unde anume și cine a avut acces la acestea la acel moment. Pur și simplu nu știm", a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin, în cadrul unei conferințe de presă marți.
"Vom face cercetări în continuare (...) până când vom găsi sursa și amploarea acestui lucru”, a adăugat el.
Potrivit sursei citate, este posibil ca scurgerea de informații să fi început pe un site-ul Discord, o platformă de socializare populară în rândul pasionaților de jocuri online.