O serie de documente clasificate ale Pentagonului, care au ajuns pe rețelele de socializare, relevă cât de mult au penetrat SUA serviciile ruse de informații și Armata, pentru a avertiza Ucraina despre planurile Moscovei. De asemenea, arată că Washingtonul și-a spionat unii dintre cei mai apropiați aliați, scrie publicația The New York Times.
Documentele ce datează de la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie au apărut pe rețelele se socializare în ultimele zile. Oficialii Pentagonului vorbesc despre o Armată rusă epuizată în războiul pe care îl poartă de un an împotriva Ucrainei şi despre un aparat militar profund compromis, conform Agerpres. Totodată, aceste documentele scot la iveală faptul că Statele Unite i-ar spiona inclusiv pe militarii și pe oficiali de rang înalt din Ucraina, pentru a avea o imagine clară asupra strategiilor de luptă ale acestei ţări.
Publicația americană The New York Times a scris despre scurgerea de documente clasificate pe reţelele sociale, care a devenit acum subiectul unei anchete a FBI. Sunt detaliate planuri ale SUA şi NATO de a întări ofensiva Ucrainei în războiul cu Rusia.
Astfel, au fost făcute publice informații despre viitoarele livrări de arme, date despre trupe şi batalioane, precum şi planuri militare.
Potrivit sursei citate, Pentagonul a anunţat că ”analizează” publicarea acestor documente pe Twitter şi Telegram, cărora i s-a alăturat vineri site-ul de mesagerie 4chan, cu informaţii despre Ucraina, Orientul Mijlociu şi China.
LEAKED DOD DOCS: These documents closely resemble the leaks reportedly containing top secret US/NATO intelligence and planning of a Ukrainian offensive. The Biden administration is reportedly working to have them "deleted" from social media. https://t.co/c8sZFdtbpp pic.twitter.com/bJFb5Zh9UE
— Alex Rubinstein (@RealAlexRubi) April 7, 2023
Potrivit The New York Times, documentele conțin inclusiv o evaluarea a SUA asupra Armatei ucrainene, care se află şi ea într-o situaţie dificilă. Oficialii americani au precizat că, deşi documentele oferă indicii despre tehnicile folosite de SUA pentru a culege informaţii despre planurile ruse, ei nu ştiu încă dacă vreuna dintre sursele lor de informaţii va fi întreruptă ca urmare a scurgerii de date.
Mai mult, cotidianul american precizează că publicarea documentelor a complicat relațiile SUA cu țările aliate și a ridicat întrebări cu privire la capacitatea serviciilor americane de a-și păstra secretele.
Scurgerea ar putea afecta relaţiile diplomatice şi în alte moduri, deoarece aceste documente arată clar că Statele Unite spionează nu doar Rusia, ci şi pe aliaţii lor, a adăugat ziarul.
Un înalt funcţionar american a declarat ziarului că Pentagonul a instituit proceduri în ultimele zile pentru a "bloca" distribuirea documentelor informative ultrasecrete.
Coreea de Sud a reacţionat deja şi a declarat că este pe deplin conştientă de relatările privind o scurgere de documente clasificate ale armatei americane şi a anunţat că intenţionează să discute "chestiunile apărute" ca urmare a scurgerilor de informaţii, a declarat duminică un oficial al preşedinţiei sud-coreene, citat de Reuters.
The New York Times a relatat sâmbătă că documentele ajunse pe reţelele sociale conţin detalii despre discuţii interne în rândul înalţilor oficiali sud-coreeni în legătură cu presiunile făcute de SUA asupra aliatului lor pentru a-l convinge să contribuie la furnizarea de armament către Ucraina şi despre politica sud-coreeană de a nu face acest lucru.
Cotidianul american a scris că Seulul a căzut de acord să vândă obuze de artilerie pentru a ajuta SUA să-şi refacă stocurile, insistând ca "utilizatorul final" să fie armata SUA. Dar, la nivel intern, înalţi oficiali sud-coreeni erau îngrijoraţi că SUA ar putea redirecţiona obuzele către Ucraina.