Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PE SCURT: O selecție de cinci articole cu care merită să îți închei ziua

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Maia Sandu acuză o fraudă la votul din Moldova privind Referendumul: ”Un atac fără precedent asupra democrației”

  • Maia Sandu spune că Republica Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației, unul orchestrat citez ”de grupări criminale și forțe străine.
  • Președinta în exercițiu a Republicii Moldova promite că vor fi anunțate decizii după ce vor fi publicate rezultatele finale ale alegerilor.
  • Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, şi reprezentantul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Alexandru Stoianoglo, vor accede în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Citește mai multe despre declarațiile făcute de Maia Sandu.

Proteste pro-UE în Georgia

  • Zeci de mii de georgieni au participat la o demonstrație pro-europeană.
  • Ei au ieșit în stradă pentru a-și manifesta dorința ca Georgia să devină membră a Uniunii Europene.
  • Protestul a avut loc cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare.

Citește mai multe despre protestele din Georgia.

Cine e Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu în turul doi la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

  • Alexandr Stoianoglo, fost procuror general și actual candidat susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a reușit să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
  • După un parcurs marcat de controverse și acuzații de corupție din perioada mandatului său, Stoianoglo se află acum în confruntare directă cu actuala președintă pro-europeană, Maia Sandu.
  • Născut în 1967 în Comrat, UTA Găgăuzia, Stoianoglo a urmat o carieră juridică remarcabilă, ocupând funcții importante, inclusiv cea de procuror-șef în Găgăuzia și ulterior procuror general al Republicii Moldova.

Citește mai multe despre Alexandr Stoianoglo.

Referendumul local în București, aprobat

  • Nicuşor Dan a precizat, luni, că, în cazul în care nu va fi aprobată legea care să permită utilizarea aceleiaşi infrastructuri pentru referendumul local şi pentru alegerile naţionale, primarii de sector vor trebui să găsească săli diferite sau spaţii suficient de încăpătoare pentru cele două comisii electorale.
  • Nicuşor Dan a menţionat că hotărârea CGMB privind organizarea referendumului local va fi transmisă prefectului, care va înştiinţa Ministerul de Interne. Ulterior, va fi înştiinţată Autoritatea Electorală Permanentă şi va fi constituit un Birou electoral municipal care va gestiona desfăşurarea referendumului.
  • Dorința lui Nicușor Dan a fost ca referendumul local să fie organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, în aceleași secții de votare.

Citește mai multe despre referendumul anunțat de Nicușor Dan.

Liga Arabă cere retragerea imediată a trupelor israeliene din sudul Libanului

  • Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Abul Gheit, a cerut luni, la Beirut, „retragerea imediată" a trupelor israeliene din sudul Libanului, unde, la începutul lunii, acestea au început o invazie terestră sub pretextul distrugerii capacităţilor grupării şiite Hezbollah.
  • Ahmed Abul Gheit a mai indicat că rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului dintre Hezbollah şi Israel în 2006, este "fundamentală" şi "ar trebui pusă în aplicare cât mai curând posibil" pentru a opri ostilităţile.
  • Atacurile israeliene asupra Libanului din ultimul an au ucis peste 2.400 de persoane, dintre care cea mai mare parte în ultima lună, şi a determinat strămutarea altor peste 1,2 milioane.

Citește mai multe despre anunțul Ligii Arabe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE