De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.
Hezbollah avertizează că va escalada războiul împotriva Israelului după uciderea liderului Hamas
- Gruparea paramilitară șiită libaneză Hezbollah a anunțat vineri va trece la o nouă fază a războiului său împotriva Israelului, în vreme ce Iranul a transmis că „spiritul de rezistență va fi întărit” după uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas.
- Sinwar, unul dintre liderii care a pus la cale atacul din 7 octombrie 2023 ce a declanșat războiul din Fâșia Gaza, a fost ucis miercuri în urma unei operațiuni militare israeliene în enclava palestiniană, un incident central în conflictul ce durează de mai mult de un an.
- Liderii occidentali au declarat că moartea lui Yahya Sinwar oferă o oportunitate pentru încheierea conflictului, însă premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că războiul va continua până când ostaticii capturați de militanții Hamas vor fi eliberați.
Citește mai multe despre avertismentul Hezbollah.
UE anunță schimbări majore pentru a combate migrația ilegală
- Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene și-au dat acordul asupra unui proiect controversat al Comisiei Europene de externalizare a unor politici privind migrația, cu toate că nu au oferit detalii privind modul în care măsurile ar urma să fie puse în practică.
- De asemenea, oficialii europeni nu au explicat cum ar urma să fie respectate drepturile omului în condițiile în care migranții sunt transferați în state din afara blocului comunitar.
- „Ar trebui avute în vedere noi modalități de prevenire și combatere a migrației ilegale, în conformitate cu dreptul UE și internațional”, au afirmat liderii în concluziile unui summit de o zi.
Citește mai multe despre anunțul UE.
Alegeri parlamentare 2024. Cine sunt candidați eligibili pentru noul Parlament al României
- A expirat termenul până la care partidele puteau depune liste pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 1 decembrie.
- Pe liste se regăsesc rude, parlamentari cu vechime sau nume noi, actori, foști jurnaliști sau politicieni cercetați de DNA.
- Douăzeci de partide au depus liste pentru alegerile parlamentare.
Citește mai multe despre candidații eligibili pentru noul Parlament al României.
Cronologia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova
- Republica Moldova și-a declarat independența pe 27 august 1991, iar pe 8 decembrie 1991 au avut loc primele alegeri prezidențiale.
- De la obținerea independenței, Republica Moldova a avut șase președinți aleși (fie prin vot direct, fie de către Parlament) și trei președinți interimari. Mircea Snegur a fost primul președinte ales al Republicii Moldova.
- Potrivit alegeri.md, în perioada 1991–2000, șeful statului era ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, pentru un mandat de 4 ani.
Citește mai multe despre cronologia alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
Mark Rutte avertizează: Rusia vrea să deraieze parcursul european al Republicii Moldova
- Rusia vrea să deraieze traiectoria europeană a Republicii Moldova, a declarat vineri, la Bruxelles, secretarul general al NATO Mark Rutte, la finalul primei reuniuni a miniştrilor de externe din statele aliate la care a participat în noua sa calitate.
- Cetăţenii din Republica Moldova vor merge duminică la urne pentru a vota în alegerile prezidenţiale şi la un referendum privind integrarea în UE, un moment crucial în lupta dintre Rusia şi Occident privind viitorul acestui stat.
- „Amestec hibrid are loc în cazul tuturor aliaţilor, dar şi în cazul Moldovei", a subliniat Rutte.
Citește mai multe despre declarațiile lui Mark Rutte.