De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.
Scholz şi Trump au convenit că războiul din Ucraina durează „de prea mult timp”
- Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele ales al SUA Donald Trump au convenit joi, în cadrul unei convorbiri telefonice, că războiul Rusiei împotriva Ucrainei durează „de prea mult timp", a indicat joi guvernul german într-un comunicat, relatează AFP.
- „Este esenţial să ne angajăm cât mai repede posibil pe calea către o pace dreaptă, echitabilă şi durabilă", au afirmat, de asemenea, cei doi lideri în cadrul convorbirii telefonice.
- Cancelarul Scholz a reafirmat că va continua să sprijine Ucraina în apărarea acesteia împotriva războiului de agresiune rus atât timp cât va fi necesar.
Austria atenţionează refugiaţii sirieni să se pregătească pentru repatriere
- Guvernul de la Viena a început să notifice printr-o scrisoare migranţii sirieni care trăiesc în Austria de mai puţin de cinci ani, aproximativ 40.000 de persoane, că s-ar putea să nu se mai califice pentru a beneficia în continuare de azil.
- Odată cu căderea regimului Bashar al-Assad ei nu mai pot fi consideraţi supuşi riscului de persecuţie politică în ţara lor, relatează joi agenţia EFE.
- Deşi scrisoarea nu este o confirmare a revocării statutului de refugiat, Oficiul Federal pentru Azil şi Migraţie din Austria (BFA) aminteşte în document că, în baza Convenţiei de la Geneva, acest statut poate fi revizuit dacă se schimbă circumstanţele în care a fost recunoscut.
Citește mai mult despre refugiații sirieni.
Zelenski consideră insuficiente eventuale garanţii de securitate europene pentru Ucraina şi cere implicarea SUA
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că eventuale garanţii de securitate europene nu vor fi suficiente pentru Ucraina, care doreşte aderarea la NATO şi o implicare a SUA, transmite Reuters.
- Statele europene discută despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina în eventualitatea unei încetări a focului sau a unui acord de pace între Kiev şi Moscova.
- Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, nu doreşte să trimită trupe pentru a garanta securitatea Ucrainei.
Citește mai mult despre solicitările lui Zelenski.
Instabilitatea politică amenință economia României. Profesor: Deja suntem foarte pe buza prăpastiei
- Decizia premierului Marcel Ciolacu de a retrage PSD de la masa discuțiilor pentru guvernare generează efecte economice.
- Bursa de Valori București a reacționat imediat după anunț, prin scăderi abrupte ale tuturor indicilor bursieri, care au provocat o pierdere de 1 miliard de euro la nivelul companiilor listate. BET, referința bursei, a coborât cu aproape 3%, însă ulterior, scăderea s-a mai micșorat.
- În jurnalul „Euronews Acum” de la Euronews România, Cristian Păun, profesor de Economie, a explicat că „au existat în istorie situații în care în urma unor astfel de crize au apărut problemele cu investițiile, cu capitalul, cu returnarea datoriilor, cu returnarea capitalurilor investite”.
Citește mai mult despre instibilitatea politică din România
Surse: Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Iie Bolojan la Guvern după anunțul retragerii PSD de la negocieri
- Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit joi seară cu Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, la doar câteva ore după ce a anunțat retragerea PSD de la masa negocierilor pentru formarea unei coaliții guvernamentale, au declarat surse politice pentru Euronews România.
- A fost o discuție între patru ochi între Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, și Marcel Ciolacu, după ce premierul s-a întors de la Buzău, unde a făcut anunțul care a luat pe toată lumea prin surprindere, și anume că PSD iese de la masa negocierilor în privința formării unei coaliții de guvernare.
- Marcel Ciolacu este nemulțumit pentru faptul că mai mulți lideri ai PNL au făcut declarații, din informațiile noastre, s-a supărat în urma declarațiilor făcute miercuri seară de Ciprian Ciucu, la Euronews România, precum și pe declarații mai vechi de două zile făcute de Ilie Bolojan în care acesta punea la îndoială credibilitatea pe care o mai are premierul Marcel Ciolacu pentru a mai rămâne în această funcție.
Citește mai mult despre întâlnirea dintre Ciolacu și Bolojan.