Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru președinți americani au fost asasinați de-a lungul timpului. SUA a avut parte de o istorie tumultoasă în ceea ce privește violența politică

Înainte de tentativa de asasinat de sâmbătă a fostului președinte Donald Trump, au existat mai multe cazuri de violență politică vizând președinți, foști președinți și candidați prezidențiali ai principalelor partide din SUA, potrivit AP.

O privire asupra unora dintre asasinatele și tentativele de asasinat care au avut loc de la fondarea națiunii în 1776:

Abraham Lincoln, al 16-lea președinte

Lincoln a fost primul președinte asasinat, împușcat de John Wilkes Booth la 14 aprilie 1865, în timp ce el și soția sa, Mary Todd Lincoln, asistau la o reprezentație specială a comediei "Our American Cousin" la Ford's Theatre din Washington.

După ce a fost împușcat în ceafă, Lincoln a fost dus la o casă de vizavi de teatru pentru îngrijiri medicale. A murit în dimineața următoare. Sprijinul său pentru drepturile negrilor a fost citat ca motiv al uciderii sale.

Cu doi ani înainte de asasinat, în timpul Războiului Civil, care a avut loc din cauza sclaviei, Lincoln a emis Proclamația de emancipare prin care a acordat libertatea sclavilor din Confederație.

James Garfield, cel de-al 20-lea președinte

Garfield a fost al doilea președinte asasinat, la șase luni de la preluarea mandatului. Pe 2 iulie 1881, el trecea printr-o gară din Washington pentru a prinde un tren spre Noua Anglie când a fost împușcat de Charles Guiteau.

Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, a încercat fără succes să găsească glonțul înfipt în pieptul lui Garfield folosind un dispozitiv conceput special pentru președinte. Președintele rănit mortal a zăcut la Casa Albă timp de mai multe săptămâni, dar a murit în septembrie, după ce a fost dus pe țărmul New Jersey. Era în funcție de șase luni.

Garfield a fost succedat de vicepreședintele Chester Arthur. Guiteau a fost găsit vinovat și executat în iunie 1882.

William McKinley, cel de-al 25-lea președinte

McKinley a fost împușcat după ce a ținut un discurs în Buffalo, New York, pe 6 septembrie 1901. El dădea mâna cu oamenii care treceau printr-o linie de primire, când un bărbat i-a tras două focuri de armă în piept, de la mică distanță.

Medicii se așteptau ca McKinley să se recupereze, dar cangrena s-a instalat în jurul rănilor de glonț.

McKinley a murit pe 14 septembrie 1901, la șase luni după ce și-a început al doilea mandat.

A fost succedat de vicepreședintele Theodore Roosevelt.

Franklin D. Roosevelt, al 32-lea președinte

Roosevelt, pe atunci președinte ales, tocmai ținuse un discurs în Miami, când s-au auzit împușcături.

Roosevelt nu a fost rănit în împușcăturile din februarie 1933 care l-au ucis pe primarul orașului Chicago, Anton Cermak.

Guiseppe Zangara a fost găsit vinovat și condamnat la moarte.

Harry S. Truman, cel de-al 33-lea președinte

Truman era cazat la Blair House, vizavi de Casa Albă, în noiembrie 1950, când doi bărbați înarmați au intrat în casă.

Truman nu a fost rănit, dar un polițist de la Casa Albă și unul dintre atacatori au fost uciși într-un schimb de focuri. Alți doi polițiști de la Casa Albă au fost răniți.

Oscar Callazo a fost arestat și condamnat la moarte. În 1952, Truman a comutat sentința la închisoare pe viață. A fost eliberat din închisoare în 1979 de către președintele Jimmy Carter.

John F. Kennedy, cel de-al 35-lea președinte

Kennedy a fost împușcat mortal de un asasin ascuns, înarmat cu o pușcă de mare putere, în timp ce vizita Dallasul în noiembrie 1963 împreună cu prima doamnă Jacqueline Kennedy.

Împușcăturile au răsunat în timp ce coloana de mașini a președintelui trecea prin Dealey Plaza, în centrul orașului Dallas.

Kennedy a fost transportat de urgență la Parkland Memorial Hospital, unde a murit la scurt timp după aceea.

I-a succedat vicepreședintele Lyndon B. Johnson, care a depus jurământul într-o sală de conferințe la bordul Air Force One. El este singurul președinte care a depus jurământul într-un avion.

La câteva ore după asasinat, poliția l-a arestat pe Lee Harvey Oswald.

Două zile mai târziu, Oswald era dus de la sediul poliției la închisoarea din comitat, când Jack Ruby, proprietarul unui club de noapte din Dallas, s-a repezit și l-a împușcat mortal pe Oswald.

Gerald Ford, cel de-al 38-lea președinte

Ford s-a confruntat cu două tentative de asasinat în decurs de câteva săptămâni în 1975 și nu a fost rănit în niciunul dintre incidente.

În prima tentativă, Ford se îndrepta spre o întâlnire cu guvernatorul Californiei în Sacramento, când Lynette "Squeaky" Fromme, discipol al lui Charles Manson, a pătruns prin mulțime pe stradă, a scos un pistol semi-automat și l-a îndreptat spre Ford. Pistolul nu a fost folosit.

Ronald Reagan, cel de-al 40-lea președinte

Reagan pleca de la un discurs în Washington, D.C., și se îndrepta spre mașină când a fost împușcat de John Hinckley Jr. care se afla în mulțime.

Reagan și-a revenit după împușcăturile din martie 1981. Alte trei persoane au fost împușcate, inclusiv secretarul său de presă, James Brady, care a rămas parțial paralizat.

Hinckley a fost arestat și internat într-un spital de psihiatrie după ce un juriu l-a declarat nevinovat din motive de nebunie pentru împușcarea lui Reagan. În 2022, Hinckley a fost eliberat de sub supravegherea instanței după ce un judecător a stabilit că "nu mai reprezintă un pericol pentru sine sau pentru alții".

George W. Bush, al 43-lea președinte

În 2005, Bush participa la un miting la Tbilisi împreună cu președintele georgian Mihail Saakașvili, când a fost aruncată spre el o grenadă de mână.

Ambii bărbați se aflau în spatele unei bariere antiglonț când grenada, învelită în pânză, a aterizat la aproximativ 30 de metri distanță. Grenada nu a explodat și nimeni nu a fost rănit.

Vladimir Arutyunian a fost declarat vinovat și condamnat la închisoare pe viață.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE