Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadorul României în Statele Unite, despre tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: ”Incidentul schimbă paradigma securității în SUA”

Un eveniment dramatic a zguduit scena politică americană. Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a fost împușcat în timpul unui miting electoral desfășurat în Butler, Pennsylvania. Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite a explicat impactul acestui eveniment asupra politicii serviciilor de securitate.

”Vom vedea în perioada următoare, pe de-o parte cum arată această anhetă, ce scoate ea la iveală, dacă a greșit cineva, cine se face vinovat de nerespectarea unor proceduri, pe de altă parte, cum se va poziționa Donald Trump față de acestă tentativă de asasinat, va acuza pe cineva, va cere căderea unor capete din această znoă sau pur și simplu îi va apăra pe agenții Serviciului Secret și va îndrepta tirul împotriva altor potențial conspiratori. Din acest moment, întreaga paradigmă privind alegerile din 8 noiembrie 2024 se schimbă complet. Pentru că Donald Trump a fost acuzat de contestatarii săi politici din partidul democrat și de administrația Biden de promovarea și de inocularea unei intenții de violență politică în societatea americană, totuși cel care a căzut victimă acestei violențe politice este chiar Donald Trump”, a explicat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

Problema armelor în SUA

Arma folosită de atacator este extrem de folosită în Statele Unite, iar Partidul republican și Donald Trump însuși este un susținător al dreptului cetățenilor de a purta arme. Marian Petruța, jurnalist american în Chicago, a spus în direct la Euronews că este posibil ca acest eveniment sa crească nivelul de simpatie asupra fostului președinte.

”Autoritățile deja au identificat această persoană, doar că nu au făcut numele acestei persoane publice pentru că vor să se asigure că au toate detaliile necesare înainte de a de a de a le oferi publicului. Sigur, aici în Statele Unite, e șocantă această întâmplare, dar în același timp face parte din această retorică politică destul de negativă pe care, din fericire, chiar președintele sau, fostul președinte Donald Trump, a promovat-o de-a lungul timpului. Să nu uităm, chiar și în timpul campaniei trecute sau și în timpul mandatului, aici în Statele Unite, unul dintre unul dintre drepturile pe care le au cetățenii e și acela de a purta armă. Și chiar Partidul Republican, din care face Donald Par, pe Donald Trunparte, este un susținător al acestui drept de a purta arme. Sigur, nu este o problemă că oamenii au arme. Problema e când aceste arme au ajung în mâna celor care n-ar trebui să ajungă. Din nefericire, este mult prea ușor să să procure o astfel de armă. Este o armă preferată a celor care au săvârșit diferite asasinate, chiar asasinate în masă. Vorbim de celebrele asasinate de-a lungul timpului la diferite școli de aici din Statele Unite. Este o armă pe care democrații, mai ales, au condamnat folosirea ei și chiar au încercat și într-o oarecare măsură au mai reușit pe ici pe colo să să impună anumite restricții. Dar nu îndeajuns, pentru că lobby-ul celor care produc arme și care e un business de sute de milioane de dolari sau chiar mai mult, încearcă să să nu restricționeze accesul la arme, chiar și când acestea sunt extrem de letale și n-ar trebui să ajungă mâna publicului. Și din păcate ele ajung.”, a explicat Marian Petruța.

Marian Petruța, jurnalist american în Chicago, a declarat în direct la Euronews că acest eveniment ar putea crește nivelul de simpatie pentru fostul președinte: ”Este posibil ca acest incident să-i atragă un val de simpatie fostului președinte Donald Trump.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE