Parlamentul francez, reunit luni la Versailles, a votat în favoarea înscrierii în Constituţie a unui articol care să garanteze "libertatea" de a face avort.
Pentru a fi adoptat, textul avea nevoie de votul favorabil a trei cincimi din membri celor două camere ale parlamentului, notează euronews.com.
S-au înregistrat 780 de voturi pentru și 72 împotrivă, depășind cu ușurință pragul de 512 voturi care erau necesare pentru a adopta legea.
Votul de astăzi a fost ultimul pas pentru aprobarea modificării constituționale, după ce Senatul Franței a votat săptămâna trecută pentru aprobarea legii propuse de guvern.
Premierul francez Gabriel Attal a declarat luni, în sesiunea comună a Parlamentului, că își va aminti ziua aceasta, deoarece "împreună, uniți, plini de emoție, schimbăm dreptul nostru fundamental, legea noastră fundamentală pentru a include în sfârșit libertatea femeilor, deoarece avem o datorie morală față de toate aceste femei".
Yaël Braun-Pivet, președintele Adunării Naționale, a declarat: "Femeilor din Franța, le spunem că nu vom da niciodată înapoi (această libertate)".
Amendamentul constituțional din Franța vine după ce Curtea Supremă a SUA a anulat în 2022 decizia Roe vs. Wade, un proces care a garantat accesul la avort în America.
Grupurile feministe salută decizia Parlamentului francez
Organizațiile feministe și pentru egalitatea de gen au salutat decizia Parlamentului francez ca pe o victorie, dar au avertizat, de asemenea, că activistele trebuie să rămână vigilente.
"Ascensiunea discursului de extremă dreapta și a discursului anti-avort, precum și exemplele internaționale din Polonia și SUA, arată în mod clar că drepturile femeilor și dreptul de a avea acces la avort sunt în regres la nivel global", arată organizația Osez le Féminisme (Îndrăznește să fii feministă)
ONG-ul a adăugat că a dedicat victoria feministelor din întreaga lume: „în fiecare an, în întreaga lume, 47.000 de femei mor din cauza avorturilor (nesigure)”.
Avortul este legal în Franța din 1975, când ministrul Sănătății de atunci, Simone Veil, a dezincriminat această practică pentru primele 10 săptămâni de sarcină. De atunci, termenul a fost extins la 14 săptămâni, iar costul procedurii este acoperit de sistemul național de asigurări de sănătate.
Un sondaj IFOP din noiembrie 2022 a arătat că 86% dintre francezii intervievați erau favorabili adăugării accesului la avort în Constituție. Sondajul a analizat, de asemenea, situația din SUA, unde aproximativ 61% dintre americani s-au declarat împotriva deciziei de a revoca dreptul la avort în țara lor.