Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul decide componența Comisiilor comune pentru controlul SRI și SIE

Senatorii și deputații urmează să decidă astăzi după- amiază, în plen, care sunt parlamentarii care vor face parte din comisiile care vor controla Serviciul Român de Informații, și Serviciul de Informații Externe.

Ei vor decide și componența Comisiei parlamentare a revoluționarilor din decembrie 1989.

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au dat termen grupurilor parlamentare ca până astăzi la ora 16 să facă propunerile pentru componenta acestor comisii.

Pentru Comisiile pentru controlul SRI și al SIE vor fi folosite buletine de vot.

Membrii celor două comisii vor depune jurământul în fața Parlamentului tot astăzi, la încheierea ședinței comune.

În schimb, membrii Comisiei pentru revoluționari vor fi validați prin vot deschis electronic.

Controlul asupra SRI:

Conform legislației în vigoare, controlul parlamentar asupra SRI este realizat de o comisie comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului. Această comisie are următoarele atribuții:

  • Se informează permanent și sistematic cu privire la organizarea și desfășurarea activității SRI prin examinarea documentelor de planificare și reglementare a activității de informații.
  • Verifică modul în care sunt respectate normele legale în domeniul operațional, pe baza rapoartelor sau informărilor transmise de SRI.
  • Analizează situațiile statistice privind destinația informărilor realizate și structura tematică a acestora, în funcție de amenințările, riscurile și vulnerabilitățile identificate.
  • Examinează proiectul de buget al SRI și modul de utilizare a fondurilor alocate.

Controlul asupra SIE:

Controlul asupra activității SIE este exercitat de Parlamentul României printr-o comisie specială formată din trei deputați și doi senatori, aleși din cadrul comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională ale celor două Camere. Obiectivul acestui control este verificarea concordanței activității SIE cu Constituția României și cu politica statului român.

În exercitarea atribuțiilor, comisia poate solicita SIE, prin intermediul directorului acestuia, documente, date și informații, și poate audia persoane în legătură cu problemele analizate.

Aceste mecanisme de control parlamentar asigură supravegherea democratică a activităților desfășurate de SRI și SIE, în conformitate cu legislația națională și cu respectarea secretului asupra mijloacelor și surselor de informare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE