Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentarii francezi își aleg noul președinte al Adunării Naționale. Cine sunt potențialii candidați

Joi, cei 577 de deputați nou aleși în Adunarea Națională a Franței vor alege președintele camerei inferioare a parlamentului. Acest vot ar putea fi decisiv în desemnarea viitorului prim-ministru al țării, notează euronews.com.

Întrucât nu s-a înregistrat niciun progres în găsirea unui candidat pentru funcția de prim-ministru al Franței, alianța de stânga Noul Front Popular (NFP), care a obținut cele mai multe locuri la alegerile legislative din țară, a ajuns la un consens miercuri seara asupra unui candidat pentru președinția Adunării Naționale. După trei zile de discuții intense, alianța de stânga l-a ales pe André Chassaigne, liderul partidului comunist din Adunarea Națională, pentru a-i reprezenta.

Votul se anunță a fi unul cu mize mari, care va determina echilibrul de putere între cele trei blocuri politice principale - NFP, alianța președintelui Macron și RN de extremă dreapta. Nici unul dintre acestea nu deține o majoritate absolută.

Președintele Adunării Naționale este a patra persoană ca rang în guvernul francez și are rolul de a conduce dezbaterile din Cameră. Pentru a fi ales, un candidat trebuie să primească majoritatea absolută a voturilor celor 577 de deputați din Adunarea Națională.

Cine sunt potențialii candidați?

Deputații NFP de stânga au precizat deja că vor face tot ce le stă în putință pentru a împiedica RN să ocupe posturi-cheie. Până miercuri seara, doar câțiva parlamentari au declarat oficial că vor candida la președinția Adunării Naționale.  

Printre aceștia se numără președintele demisionar Yaël Braun-Pivet, din tabăra lui Macron, care speră să își păstreze locul. Centristul Charles de Courson, în vârstă de 72 de ani, s-a prezentat și el drept candidat.

Partidul de extremă-dreapta RN a anunțat marți după-amiază că Sébastien Chenu va fi candidatul său, deși are puține șanse de câștig.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE