Laura Codruța Kovesi a făcut bilanțul la un an de când Parchetul European și-a început activitatea. Peste 900 de anchete deschise, confiscări în valoare de 250 de milioane de euro și patru condamnări definitive.
Procurorul șef european propune însă două noi instrumente pentru a putea prinde și mai mulți infractori: creșterea gradului de detectare a faptelor în toate statele membre UE și crearea unui corp de procurori specializați în fraude financiare care să lucreze trans-național.
“Am înregistrat și analizat peste 4.000 de sesizări, am deschis 921 investigații, am pus sechestru pe bunuri în valoare de 250 milioane de euro, am scris 28 de rechizitorii și am obținut 5 condamnări definitive. Aceste rezultate sunt în grafic cu ce am anticipat.
Concluzia noastră principală după un an de activitate este că trebuie să creștem nivelul de detectare a fraudelor cu bani europeni, fie la nivelul țărilor membre, fie prin intermediul altor instituții europene.
Diferența dintre taxele TVA pe care autoritățile le-ar putea colecta și ceea ce se colectează poate fi estimată la 130 de miliarde de euro – probabil între 30 și 60 de miliarde de euro, în fiecare an, an după an, de decenii”, a declarat Kovesi.