Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cardinalul Matteo Zuppi a anunțat că Papa Francisc va face o vizită în capitala Rusiei, la Moscova, în vederea medierii și găsirii unei soluții în contextul războiului din Ucraina, potrivit agenției Tass și a Washington Post.

Anunțul vine într-un moment oarecum neașteptat, când suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, a fost operat, pe 7 iunie, la nivelul abdomenului. De altfel, el se simte bine și chiar a dorit să binecuvânteze mulțimea, duminică, de la fereastra spitalului, în cadrul tradiționalei rugăciuni Angelus, însă medicii l-au sfătuit să nu coboare din pat.

Papa Francisc plănuiește o vizită la Moscova

Potrivit cardinalului Matteo Zuppi, această vizită a Papei Francisc la Moscova, care este menită să aducă "pacea și dreptatea", face parte din "a doua parte a planului de pace", după ce suveranul pontif și-a însărcinat subalternul său să viziteze Kievul, în urmă cu o săptămână.

Nu se precizează însă dacă Papa va merge personal în Rusia, sau dacă îl va trimite tot pe cardinalul Matteo Zuppi.

La Moscova, vor exista discuții cu reprezentanții guvernului rus și cu cei ai Bisericii Ordodoxe ruse.

"Există interes, există o așteptare din partea guvernului rus și vom stabili un contact cu Biserica Ortodoxă Rusă. Nu poate exista pace fără dreptate. Fără dreptate, pacea nu va dura. Dreptatea fără pace ar fi o nedreptate. Pe de o parte, este necesar să fie instaurată dreptatea, iar pe de altă parte, este necesară instaurarea păcii. Noi credem în asta. Trebuie să existe pace și dreptate", a spus cardinalul, citat de postul de televiziune Rai.

Papa Francisc a avut o misiune de pace la Kiev săptămâna trecută

În vizita anterioară a trimisului Papei la Kiev, s-a discutat, printre altele, despre deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Zuppi a vizitat și Bucha, acolo unde a adus un omagiu victimelor războiului provocat de ruși.

Papa Francisc i-a trasat lui Zuppi sarcina de a crea o misiune de pace pentru războiul din Ucraina. Nu se precizează însă când va avea loc această vizită la Moscova.

În urmă cu câteva zile, secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, nu a exclus posibilitatea unei întâlniri și cu patriarhul Rusiei, Kirill. Cu toate acestea, încă nu a fost confirmată această întâlnire, iar acesta susține că trebuie discutat în detaliu pentru "înțelegerea intențiilor".

Papa Francisc încă se afă în spitalul Gemelli, din Roma, după intervenția chirurgicală abdominală suferită săptămâna trecută, însă starea sa de sănătate este bună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE